Explosieve groei patenten perovskiet zonnecellen

In 2016 en 2017 groeide de hoeveelheid publicaties van patenten over perovskiet zonnecellen met maar liefst 1.500. Dat is 75% van het totale aantal patenten sinds 2008.
Delen:

Het begin van de groeiende aandacht voor perovskiet zonnecellen ligt rond de publicatie van een wetenschappelijk artikel in 2012 van Henry Snaith (Clarendon Laboratory at the University of Oxford), waaruit bleek dat een rendement van boven de 10 procent haalbaar zou zijn, in combinatie met een goedkope manier van produceren. In 2018 is duidelijk dat zelfs rendementen boven 22 procent mogelijk zouden moeten zijn, zo schrijft solarmagazine.com.

Meeste patenten uit Oxford

De meeste patenten (119) zijn afkomstig van het Engelse bedrijf Oxford Photovoltaics, een startup uit de Universiteit van Oxford, gebaseerd op het werk van Snaith. Op de tweede plaats staat het Japanse bedrijf Sekisui Chemical met 86 patenten.

Dunnefilm perovskiet zonnecel

Begin 2017 maakte Oxford Photovoltaics bekend bezig te zijn met de ontwikkeling van een dunnefilm perovskiet zonnecel die direct printbaar is. Het jaar daarvoor had het bedrijf al 9 miljoen euro ontvangen van investeerders, waaronder oliebedrijf Statoil. Het bedrijf kreeg er eind 2017 nog eens 15 miljoen euro bij van de Europese Investeringsbank (EIB).

Tandem solar cell

Inmiddels heeft het bedrijf in Duitsland een pilot-productie opgestart in samenwerking met het Duitse onderzoekscentrum Helmholtz-Zentrum in Berlijn. Doel is om de geavanceerde technologie (tandem solar cell) van laboratoriumschaal op te schroeven naar volumeproductie. Dat zou moeten gebeuren in een fabriek in Brandenburg an der Havel.

Economics of silicion photovoltaic

Volgens Chris Case, CTO van Oxford PV is het bedrijf in de laatste fase voor het commercieel beschikbaar maken van silicium zonnepanelen met cellen van perovskiet: “Met de potentie om wereldwijd de economics of silicion photovoltaic op z’n kop te zetten.”