Ubbink zet in op BIM-bibliotheek MEPcontent

Steeds meer fabrikanten erkennen de noodzaak van het BIM-ready maken van hun producten. Eén van die fabrikanten is Ubbink, specialist in rookgasafvoer- en ventilatiesystemen en oplossingen voor lucht- en waterdicht bouwen.
Delen:

“Wij zoeken continu naar slimme innovaties waarbij, naast verwerkersgemak, ook ontwerpgemak voorop staat”, vertelt Mark Bloem, Project Manager Sales bij Ubbink Nederland. “Wij zijn een aantal jaar geleden gestart met het BIM-gereed maken van onze producten om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen. Dit heeft geleid tot diverse voordelen. Allereerst kunnen faalkosten al in het BIM-model geëlimineerd worden door clashcontroles uit te voeren. Doordat onze producten veelal vanaf de ontwerpfase in het model staan, worden ze bovendien vaker afgenomen. Een win-winsituatie.”

Effectiviteitsverhoging dankzij BIM

Ubbink is een van de meer dan 300 fabrikanten die up-to-date BIM-bestanden aanbiedt via MEPcontent: de grootste BIM-bibliotheek voor MEP engineers. Inmiddels zijn alle hardlopende Ubbink-producten op MEPcontent beschikbaar, vertelt Mark. “We zijn begonnen met onze soloproducten en stellen ook diverse complete systemen in de BIM-bibliotheek beschikbaar. Zoals ons Air Excellent luchtverdeelsysteem, waarvan alle componenten al zijn opgenomen. De engineer hoeft hierdoor niet meer op zoek te gaan naar losse componenten, met een effectiviteitsverhoging in de ontwerpfase tot gevolg. Ook dat is gemak, volgens ons.”

De juiste partner

“Omdat we geen BIM-specialisten en software in huis hebben om zelf de BIM-content te maken, hebben we gezocht naar een partner die dit voor ons verzorgt”, vertelt Bloem. “Die partner is Stabiplan. Niet verwonderlijk, want circa 85 procent van de installatiemarkt waarbinnen Ubbink onder andere actief is, maakt gebruik van Stabicad software. Stabiplan heeft onze productinformatie omgezet naar BIM-files, waaraan ook alle grafische en parametrische productinformatie is toegevoegd. Conform de EMCS-standaard, voor een optimale integratie in Revit en/of AutoCAD. Alle relevante productcontent is beschikbaar via MEPcontent. Daarnaast is de extra product- en systeeminformatie van alle losse componenten te downloaden vanaf onze eigen website.”

Van ontwerptool naar BIM-configurator

Bloem verwacht dat BIM in de toekomst zal uitgroeien van een ontwerptool tot een grote configurator die voordelen biedt voor de gehele bouwketen. “Naast het ontwerpen van gebouwen en het uitvoeren van clashcontroles, kunnen in BIM-projecten eenvoudig stuklijsten worden gegenereerd, wat voordelen biedt in de bestelfase”, vertelt hij. “De stuklijsten kunnen worden gekoppeld aan het bestelsysteem van de klant. Dit biedt gemak door de keten heen. Daarbij biedt BIM grote voordelen tijdens de uitvoering én onderhouds- en beheerfase.”

Berekeningen maken in configurator

Een volgende stap is volgens Bloem dat naast tekeningen ook steeds meer berekeningen in de configurator gemaakt kunnen worden, zoals luchtsnelheden, weerstanden, et cetera. “Een ontwikkeling die voor ons nog in de kinderschoenen staat, maar die we wel nauwgezet volgen. Onze ambitie is om in de komende jaren ons volledige product- en systeemgamma BIM-gereed te maken, waarbij ook updates en mutaties eenvoudig verwerkt kunnen worden. De eerste stappen hiervoor zijn inmiddels gezet.”

Dit vind je misschien ook interessant