Chris Nap
Chris Nap is freelance journalist en tekstschrijver (ketnocontent@gmail.com).

Chris Nap is freelance journalist en tekstschrijver (ketnocontent@gmail.com).
De BIM-verplichting in steeds meer grote installatie-tenders heeft de innovatiebelofte van Building Information Modeling in de sector de wind in de rug gegeven. Hoe staat BIM er anno 2025 voor in de Nederlandse installatiesector, nu de bouwopgave op stoom begint te komen?
Aquabattery ontwikkelt een flowbatterij die voor een langere periode overtollige elektriciteit van zonnepanelen kan opslaan voor later gebruik. Deltares in Delft zit op het vinkentouw.
Veertien partijen zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), dat netbeheerders de mogelijkheid geeft voorrang te verlenen in de elektriciteitsvoorziening aan maatschappelijk belangrijke organisaties. De partijen zijn van mening dat ook zij voorrang moeten kunnen krijgen van netbeheerders, gezien hun maatschappelijke belang.
Een elektrische cv-installatie voor (hoofd-)verwarming van een woning is in Nederland sinds 2021 verboden. Elektrische cv-ketels overschrijden de maximale energieprestatie-waarde en voldoen niet aan de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Toch worden deze toestellen nog steeds verkocht als een aantrekkelijke manier om van het gas af te gaan. Hoe kan dat?
Vanaf 1 oktober 2024 kunnen netbeheerders in Nederland voorrang geven aan belangrijke maatschappelijke instellingen in de levering van elektriciteit. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de Netcode elektriciteit daartoe gewijzigd. Ook partijen of projecten die congestieproblemen verhelpen of verminderen - zogeheten congestieverzachters - kunnen voorrang krijgen dankzij de wijziging van de Netcode.
Netcongestie is geen nieuw verschijnsel en gaat ook niet meer weg. De twee sprekers op de Eindedaglezing, eerder dit jaar georganiseerd door kennisplatform TVVL, lieten er geen twijfel over bestaan. Op lokaal niveau is er wel iets tegen te doen, met een energieopslagsysteem in combinatie met een energiemanagementsysteem. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan.
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT verwacht in 2050 een meer dan verdubbeling van het huidige elektriciteitsgebruik in Nederland. Het bedrijf steekt daarom de komende tien jaar 13 miljard euro in uitbreiding van transportcapaciteit van het hoogspanningsnet op land. Naast bouwen en verzwaren, zoekt TenneT naar oplossingen om meer ruimte op het netwerk te maken.
Een lezer uit Holten verzocht de redactie van Installatie Journaal het probleem van de dubbele energiebelasting bij thuisbatterijen uit te zoeken. Hoe zit het nou precies?
In april 2021 publiceerde NEN een herziening van de NEN 1010. Hoe komt het dat NEN 1010:2020 nog altijd niet is overgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het Bouwbesluit? Waar is het wachten op?
Om het knelpunt van de toekomstige capaciteitsvraag in Noord-Holland Noord op te kunnen lossen wordt de capaciteit van het Nederlandse hoogspanningsnetwerk in dat gebied uitgebreid. Zo ook in Beverwijk, waar aan de Ringvaartweg 6 een nieuw 150 kV schakelstation verrijst. Projectmanager Paul van den Aardweg weet van de hoed en de rand.