nieuws

Brandmeldinstallaties vervangen: waar moet je op letten?

beveiliging

Adviseur Jeroen Klinkenberg van totaalinstallateur Lomans legt uit waar je rekening mee moeten houden bij het vervangen van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. 

Brandmeldinstallaties vervangen: waar moet je op letten?

Totaalinstallateur Lomans verving afgelopen zomer de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie in Leerhotel het Klooster. Na 2019 waren er van het oude systeem geen reserveonderdelen meer leverbaar. Het systeem was niet goed meer te onderhouden.

Installatie certificeren

“Hoog tijd dus om de installatie volledig te vervangen. Nu kan hij weer minimaal vijftien jaar mee en kan de installatie ook worden gecertificeerd”, stelt Jeroen Klinkenberg, adviseur brandbeveiligingssystemen bij totaalinstallateur Lomans.

Systeem gefaseerd overzetten

Het oude systeem moest gefaseerd worden overgezet naar het nieuwe systeem, zodanig dat de brandmeldinstallatie in het gehele gebouw blijft werken. “Belangrijk daarbij is dat de twee systemen aan elkaar worden gekoppeld zodat bij een brandmelding beide systemen worden geactiveerd”, vertelt Klinkenberg.

Productkennis

Bij het gefaseerd overnemen en het daarbij behorende programmeren komt vakkennis en ervaring kijken. Niet alleen gedegen kennis van het vak, maar ook van het product draagt bij aan een goede bedrijfsvoering. Klinkenberg: “Slimme keuzes maken met welke producten je wil werken en aangeven aan de klant waarom je die keuzes maakt, is heel belangrijk.”

Lees meer over het vervangen van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties in het artikel do’s en don’ts brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties.

Lees ook:

Nieuwe norm voor inspecties brandveiligheid elektriciteitsinstallaties
Is het tijd voor een verplichte technische keuring van woonhuisinstallaties?
De financiële risico’s van een NEN 3140 inspectie

Reageer op dit artikel