nieuws

Minimale afmetingen meterkast punt van zorg

beveiliging

De minimale afmetingen van de meterkastruimte blijven voor installateurs een punt van zorg. Dit bleek tijdens een bijeenkomst van Hager over de toekomst van de meterkast.

Minimale afmetingen meterkast punt van zorg
© Minneboo Fotografie Nicole Minneboo

In de norm NEN 2768 zijn onlangs de minimale afmetingen iets vergroot. Twee centimeter breder en vier centimeter dieper.  Nog veel te klein, vonden veel installateurs en ze kregen bijval van Hager. Maar: de norm schrijft de minimale afmetingen voor.

Ruimteverspilling

“Hij mag altijd groter”, verduidelijkte Freek Eggels van  Hager. Dat wordt wel een robbertje vechten met de architect, want die vindt een meterkast ruimteverspilling. Eggers: “Ik weet niet of je op de minimale afmetingen moet gaan zitten. Je moet de meterkast gereedmaken voor de toekomst.”

2 of 3 verdelers naast elkaar

De verbreding met slechts 2 centimeter is al een stap in de goede richting, vindt Hager. Het maakt het eenvoudiger mogelijk om 2 of zelfs 3 verdelers naast elkaar te plaatsen. Zeker in een Nom-woning is dat geen overbodige luxe.

Lees meer over de meterkast van de toekomst in het artikel Nieuwe groepenkast past naadloos in geëlektrificeerde woning

Lees ook:

Meterkast krijgt grondige make-over

Norm voor meterruimten herzien

Is het tijd voor een verplichte technische keuring van woonhuisinstallaties?

Reageer op dit artikel