nieuws

NTA voor veiligheid woninginstallaties wordt norm

beveiliging

De Nederlandse Technische Afspraak 8025 wordt een nationale norm: NEN 8025. De norm is niet verplicht.

NTA voor veiligheid woninginstallaties wordt norm

De herziening van NTA 8025 is een initiatief van Uneto-VNI en NEN. De NTA was al jaren in gebruik en volgens velen toe aan een update. ‘De tijd was rijp voor een normatief document’, aldus NEN.

Woning-APK

De NTA en norm kunnen volgens NEN worden vergeleken met een woning-APK. Al eerder publiceerde Installatie Journaal de blog  Is het tijd voor een verplichte technische keuring van woonhuizen? Deze blog is geschreven door Wendy van der Aa, segment manager residentieel bij Eaton.

NEN 8025

NEN 8025 gaat over het beoordelen van de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om de deelgebieden gas, water en elektra. Bouwkundige onderwerpen zijn buiten het werkgebied gehouden, omdat die al in andere normen aan bod komen.

Veiligheid als uitgangspunt

Veiligheid is het uitgangspunt in de norm. Maar wat is veilig genoeg? En wat is in een korte inspectie van enkele uren goed te controleren? De commissie heeft geprobeerd om hier in de norm een praktische invulling aan te geven.

Lees meer over de herziening van NTA 8025 op de site  van Gawalo, in het artikel ongelukken voorkomen met NEN 8025

Reageer op dit artikel