nieuws

Zonnepanelen in brand door slecht installatiewerk?

beveiliging

Zonnepanelen vliegen in brand. Het komt niet dagelijks voor, maar er is toch sprake van tientallen gevallen per jaar.

Zonnepanelen in brand door slecht installatiewerk?

Op 2 augustus hebben vijf nieuwbouwwoningen in Vinkeveen enorme schade opgelopen nadat de zonnepanelen op het dak in brand vlogen. De redactie van RTL Nieuws is in het onderwerp gedoken en telde een totaal van 21 branden met zonnestroominstallaties in 2018. Onder die 21 branden zijn twaalf huizen, vier schuren, drie bedrijfspanden en twee zonnestroomparken.

Zonnepanelen branden en risico’s

Het werkelijke aantal branden zou hoger liggen, zo concludeert RTL, omdat de getallen niet goed worden bijgehouden. “Je ziet de toename van de branden en de risico’s in de woonomgeving”, zo wordt opgetekend uit de mond van Nils Rosmuller, lector aan het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Installatiewerk oorzaak

Hoewel de oorzaak van de brand niet altijd duidelijk is en veel onderzoeken nog lopen, legt de RTL-redactie de oorzaak vooral bij het ‘dramatisch slechte installatiewerk van de panelen’. Deze conclusie wordt getrokken na gesprekken met acht deskundigen in de elektrotechniek en brandveiligheid. En Rosmuller bevestigt: “In diverse gevallen is het installatiewerk de oorzaak van de branden geweest.”

Fouten bij inspecties

De door RTL gesproken deskundigen zeggen dat de meeste zonnepaneelinstallaties niet aan de basisvoorwaarden voldoen en dat bij de helft van de inspecties fouten worden waargenomen die een gevaar kunnen opleveren. Eén deskundige stelt zelfs dat soms de tranen in de ogen schieten: “Het installatiewerk is zo dramatisch slecht dat die gevaarlijk is of gevaarlijk kan worden.”

Indaksystemen brandgevaarlijker?

Verder wordt geconcludeerd dat de oorzaak van een brand niet aan een type of merk zonnepaneel kan worden verbonden. Wel zou het zogeheten indaksysteem afgelopen zomer relatief vaak in brand gevlogen zijn, namelijk bij zeven van de twaalf woningbranden. De laatste betrof een nieuwbouwwoning aan de Hofstede in Zwaanshoek. Zeker zes panelen raakten beschadigd. Het is al de tweede keer dat er in deze nieuwbouwwijk zonnepanelen in brand vliegen. Er is bij de brand niemand gewond geraakt. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Omvormer groot risico

Eind maart was er een brand met de nodige rookontwikkeling op het terrein van Avri in Geldermalsen, ontstaan in een omvormer van het zonnepark. Volgens Raymond van der Heide, risicodeskundige bij Interpolis vormt de omvormer het grootste risico op brand. “Zo’n omvormer moet geïnstalleerd worden op een plaats met voldoende ventilatie, zonder brandbare opslag en in een brandwerend, gescheiden compartiment. Staat hij binnen, zorg dan voor een goede rookmelder.”

Reactie Uneto-VNI

Installatiekoepel Uneto VNI reageert in een recent bericht op de berichtgeving rond brandgevaar in zonnepaneleninstallaties: “Mede op aandringen van Uneto-VNI doet TNO op korte termijn onderzoek naar de incidenten. Samen met de industrie zullen wij op basis van de uitkomsten snel concrete maatregelen nemen. Bij onze leden dringen wij er nogmaals op aan om de regels te volgen voor het correct en veilig installeren van zonnepanelen. Overigens is het (nog) niet bekend of leden van Uneto-VNI betrokken zijn geweest bij de installaties die brand hebben veroorzaakt.”

Verplichte opleveringsinspectie

“Uneto-VNI pleit al jaren voor een verplichte opleveringsinspectie en een verplichte APK-keuring voor álle installaties in woningen, dus óók zonnepanelen. Recent hebben wij daarvoor samen met NEN een nieuwe norm ontwikkeld. Deze nieuwe norm voor de inspectie van technische installaties in woningen (NEN 8025, woning-APK) stelt installateurs in staat om efficiënt en eenduidig een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uit te voeren.”

Leestipgratis whitepaper over veelgemaakte fouten bij de installatie van zonnepanelen

 

 

Reageer op dit artikel