nieuws

Logistieke processen verbeteren met big data

digitalisering

Twee consortia gaan onderzoeken hoe big data in de logistieke sector kan bijdragen aan een verhoogde efficiëntie.

Logistieke processen verbeteren met big data

De consortia richten zich op de grootschalige en verschillende typen data die voortkomen uit de verbindingen tussen diverse logistieke objecten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld  containers, transportwagens en opslag. De onderzoeken moeten ervoor zorgen dat het gebruik van real-time data leidt tot een verbeterde efficiëntie van de logistieke planning.

Onderhoud machines

Dankzij het Internet of Things zijn voor onderhoudslogistiek veel verschillende, real-time gegevens beschikbaar, bijvoorbeeld over reserveonderdelen. Ook is er veel input van monteurs beschikbaar. Deze gegevens maken het mogelijk het onderhoud van machines veel kosten-efficiënter te organiseren.

Van statisch naar dynamisch

Bedrijven moeten de transitie maken van statische en tijdgedreven onderhoudsprocessen naar dynamische en datagedreven onderhoudsprocessen. Een consortium onderzoekt hoe dit gerealiseerd kan worden.

Datagedreven besluitvorming

Ook over logistieke processen is steeds meer data beschikbaar. Datagedreven besluitvorming in de logistiek wordt daardoor meer en meer haalbaar. Het tweede consortium heeft als doel  real-time datagedreven logistieke methoden en technieken te ontwikkelen en te demonstreren. De focus ligt hierbij op de voorraadoverslag en transport.

Samenwerking

In beide projecten werken onderzoekers van de faculteiten Industrial Engineering & Innovation Sciences en Wiskunde & Informatica van de TU Eindhoven samen met onderzoekers van TU Delft, de VU en Tilburg University, maar ook met onderzoekers uit het bedrijfsleven. Onder andere Philips, NS, Fokker Services, SAP, en Jumbo NV sloten zich aan bij één van beide consortia.

Lees meer over dit onderwerp bij PT Industrieel Management.

Eaton heeft een whitepaper over hoe je machines voorbereidt op het Internet of Things.

Reageer op dit artikel