nieuws

Slimme sensor meet wanneer er zout gestrooid moet worden

digitalisering

In Amsterdam meten slimme sensoren in het wegdek wanneer er zout gestrooid moet worden.

Slimme sensor meet wanneer er zout gestrooid moet worden

De sensoren laden zichzelf op met ongebruikte energie uit de gsm- en 4G-netwerken. Het gaat om een pilot van sensorontwikkelaar Nowi, BAM Infra en T-Mobile.

Vriezen en strooien

De sensoren geven preventief door wanneer het gaat vriezen. Visuele inspecties zijn dan niet meer nodig . Er wordt alleen gestrooid daar waar het nodig is.

Slimme data-analyse

Door middel van data wordt de staat van onze infrastructuur op deze manier inzichtelijk. Door de juiste analyse kan onderhoud veel slimmer en efficiënter worden uitgevoerd.

Narrow Band IoT

Een cruciaal ingrediënt voor deze sensoren is het nieuwe, landelijk dekkend Narrow Band IoT (Internet of Things) netwerk van T-Mobile. Sensoren wisselen hiermee data uit met een heel laag stroomverbruik en vanaf de meest ontoegankelijke plekken, zoals in het wegdek.

Plug & forget

De klimaatsensoren van Nowi voeden zich met de ongebruikte signalen van WiFi, 4G en GSM. De ontwikkelaar noemt dit Plug & forget,

Kunsthars beschermt sensoren

De sensoren worden in het bestaande wegdek aangebracht in een geboord gat van 8,5 centimeter. Om de sensor te beschermen, ontwikkelde BAM een speciaal kunsthars. Elke 15 minuten geeft de sensor de temperatuur door met een nauwkeurigheid van 0,25 graden Celcius.

Nauwkeurige voorspelling

Die informatie wordt gekoppeld aan andere bronnen, zoals weermodellen, en wordt geanalyseerd. Het resultaat is een zeer nauwkeurige voorspelling wanneer er waar gestrooid moet worden. En dus ook waar niet.

Slimmere infrastructuur

Op 5 oktober is de eerste proefsensor geplaatst. Ook de gemeente Amsterdam en het Havenbedrijf Amsterdam zijn bij de pilot aangesloten. Zij starten in november met het plaatsen van tien sensoren in hun wegennet en maken daarmee hun infrastructuur slimmer.

Lees ook:

Alles krijgt een sensor
De toekomst is smart
Aanhaken bij het internet of things
BAM stopt Amsterdam Arena vol sensoren
Sensor meet impact aanmeren bulkcarriers

Reageer op dit artikel