nieuws

Risico’s gebouwbeheersystemen met internetconnectie beperken

digitalisering

Om de risico’s van gebouwbeheerssystemen met internetconnectie te beperken adviseert Techniek Nederland om altijd vijf stappen in acht te nemen.

Risico’s gebouwbeheersystemen met internetconnectie beperken

Door Edo Beerda

Het gaat om de volgende vijf stappen:

Stap 1. Wachtwoordbeheer

Verander alle standaardwachtwoorden voordat een apparaat wordt verbonden met internet. Gebruik wachtwoorden met minstens tien karakters, een computer kan miljarden wachtwoorden per seconde testen.

Stap 2. Netwerkbeheer

Dek kwetsbare toegangspoorten, zoals web-interface, usb-poorten, IP-poorten en netwerkapparaten, goed af. Schakel de autorun-functie van de usb-poort uit. Gebruik alleen usb-sticks uit een afgesloten verpakking, afkomstig van een bekende en veilige leverancier. Minimaliseer het aantal open TCP/IP-poorten of installeer een firewall.

Stap 3. Accountbeheer

Geef gebruikers alleen de privileges die ze nodig hebben, laat wachtwoorden periodiek resetten. Schakel het account van vertrekkende werknemers uit.

Stap 4. Softwarebeheer

Laat alleen geautoriseerde gebruikers software implementeren en installeer alleen geautoriseerde software.

Stap 5. Inventariseer de risico’s

Stel een plan met de veiligheidsrisico’s van het systeem en hun prioriteit op. Zorg ervoor dat medewerkers zich realiseren hoe belangrijk een veilig systeem is.

Lees meer over het beperken van risico’s bij gebouwbeheersystemen in het artikel Gebouwbeheersystemen verbinden met internet: wat zijn de risico’s?

Reageer op dit artikel