nieuws

Stroomstoringen voorkomen met algoritmes

digitalisering

Liander zet algoritmes in om stroomstoringen te voorkomen. De netbeheerder richtte een systeem in dat op basis van data aan de bel trekt als ergens storingen dreigen te ontstaan.

Stroomstoringen voorkomen met algoritmes

In het elektriciteitsnet zijn afgelopen jaren steeds meer sensoren geïnstalleerd. Op deze manier monitort Liander ruim 5.500 kilometer dikkere elektriciteitskabels en 35.000 gevoelige verbindingsstukken.

Zwakke plekken ontdekken

Op basis van de gegevens kunnen zwakke plekken in het net tijdig worden ontdekt. Door daar preventief onderdelen te vervangen, kunnen stroomstoringen worden voorkomen.

Automatisering

Tot afgelopen zomer werden deze analyses vaak nog handmatig gemonitord. Liander en de Radboud Universiteit werkten de afgelopen periode aan een model om dit te automatiseren.

Verbindingsstukken vervangen

Het model wijst op basis van algoritmes automatisch plekken aan waar storingen kunnen ontstaan. In de testfase deze zomer zijn zo zes zwakke plekken in het net gedetecteerd. Hier was een verhoogde kans op een stroomstoring. Op deze plekken zijn de zwakke verbindingsstukken preventief vervangen.

Weerdata koppelen

Liander zet het geautomatiseerde systeem van algoritmes inmiddels breder in. Als volgende stap wordt gekeken of data over het energiesysteem ook aan andere bronnen kan worden gekoppeld zoals weerdata.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels