partner nieuws

Uniform

digitalisering

Uniform

Een spelalfabet dient om een boodschap met zo min mogelijk fouten over te brengen (bijvoorbeeld Eduard-Dirk-Willem-Izaak-Nico om zeker te weten dat iemand mijn voornaam correct spelt). Dat geldt ook voor het spelalfabet van de NATO. Iedere letter krijgt een internationaal woord dat voor maar één uitleg vatbaar is in de strijd (het gaat tenslotte over de NATO). Maar niet alleen in de strijd: het NATO spelalfabet wordt ook voor niet-militaire doelen gebruikt. CAD wordt Charlie-Alfa-Delta. Voor de letter U heeft de NATO het woord Uniform.

BIM content is complexe materie waar je als engineer werkend aan een BIM model eigenlijk niet over na wilt denken. Je wilt het gewoon gebruiken. De materie erachter is een noodzakelijk kwaad. Maar noodzakelijk is het wel: kwalitatief hoogwaardige content is een onmisbaar onderdeel van ieder BIM model.

In de wereld van BIM content komt regelmatig spraakverwarring voor. En dat is niet vreemd. Het is een onderwerp dat iedere BIM engineer raakt, waar veel mensen een mening over hebben en tegelijk een onderwerp waar weinig mensen echt verstand van hebben. Ziedaar de ingredienten voor spraakverwarring. In een poging helderheid in de discussie te brengen wordt soms het woord Uniform in stelling gebracht: “We moeten uniforme content hebben.” En inderdaad: het is belangrijk dat content uniform, gelijkvormig is. In jip-en-janneketaal: je moet geen appels met peren vergelijken. In installateur-taal: de flue gas diameter is iets anders dan de supply air diameter. Er is dus niets mis met het uniformeren van afspraken. Maar het wordt zorgelijk (om niet te zeggen: het is ronduit onzin) wanneer de indruk gewekt wordt dat uniformeren de wonderolie is die alle BIM-problemen oplost.

Het helpt te bedenken voor welke letter de NATO het woord Uniform gebruikt: de U. Uiteindelijk maakt U het verschil. Ook in een BIM project. De mens met de juiste BIM kennis en ervaring speelt de hoofdrol bij succesvolle BIM projecten. En dat is maar goed ook.

Edwin Schalk is Business Development Director bij Stabiplan. Stabiplan is marktleider op het gebied van BIM software voor installatietechniek en stelt meer dan 500.000 uniforme objecten beschikbaar via www.mepcontent.eu.

Reageer op dit artikel