partner nieuws

Kremer Installatietechniek succesvol in project Duin Almere

digitalisering

Kremer Installatietechniek succesvol in project Duin Almere

Kremer Installatietechniek beseft niet meer om BIM heen te kunnen en doet momenteel bijna alle projecten in Revit. Zo ook Project Duin, een woningbouwproject in Almere.

Project Duin is een woningbouwproject in Almere. In vier fasen worden er circa 150 – 200 woningen gebouwd. Het project wordt gerealiseerd door Reinbouw uit Dieren en het ontwerp van alle E-installaties is in handen van Kremer uit ’s Heerenberg.

De switch naar Revit
Guido te Pas, hoofdtekenaar en werkvoorbereider: “Toen het project begon, tekenden wij nog met Stabicad for AutoCAD. Vanaf fase twee hebben wij ook de overstap naar Stabicad for Revit gemaakt. We hebben de switch naar Revit makkelijk kunnen maken dankzij de Stabicad Exchange functie. Met deze functie ga je snel en eenvoudig van een Autocad- naar een Revit-project.”

Verandering biedt meerwaarde
Het werken met BIM loont voor Kremer. Steven Giessen, tekenaar en werkvoorbereider, constateert dat er de afgelopen jaren een grote verandering heeft plaatsgevonden: “Vier jaar geleden deden we nog geen BIM-projecten, maar in 2012 zijn we met een paar projecten gestart. De jaren daarna hebben we een flinke groei gezien in het aantal aanvragen voor BIM-projecten. We kunnen er niet meer omheen en momenteel doen we bijna alles in Revit.”

Minder fouten op de bouw
Guido: “Met de komst van BIM zijn er een aantal veranderingen in de branche opgetreden. Allereerst zijn de processen veranderd. Voorheen was er een duidelijke scheiding tussen calculatie, tekenen, werkvoorbereiding en het daadwerkelijke project. Nu is de voorbereiding steeds meer één geheel, omdat de samenwerking is geïntensiveerd en er integraal ontworpen wordt. De modelleur zorgt voor een goed 3D-model, zodat er minder fouten gemaakt kunnen worden op de bouw. Met elkaar houden we een lean planning aan. Uiteindelijk reduceren we hiermee de doorlooptijd van het project.”

Rollen veranderen
Doordat de manier van voorbereiding verandert, omvat het werk van de modelleur steeds meer de complete werkvoorbereiding. Naast modelleren, houdt de modelleur zich ook bezig met onder andere productkeuze en calculatie. Hij heeft daardoor meer tijd nodig om het project compleet voor te bereiden in Revit, met als gevolg dat hij tijdens het project minder emails en vragen krijgt van monteurs.

Eerder klaar
Steven: “Monteurs kunnen nu veel meer zelf op de bouw doen, omdat wij ze van tevoren proberen te ontzorgen. Door te werken met Stabicad for Revit realiseren wij een hoger rendement doordat we de faalkosten aanzienlijk verminderen. Bij Kremer zijn we door het modelleren met Revit meer gestructureerd gaan werken aan projecten, is er een betere voorbereiding en daardoor zijn we uiteindelijk eerder klaar met onze projecten.”

Reageer op dit artikel