partner nieuws

Van Galen realiseert Bakkerij Hoogvliet in BIM

digitalisering

Van Galen realiseert Bakkerij Hoogvliet in BIM

Vanaf de snelweg ziet het er uit als een eenvoudig pand, maar het complex bestaat uit drie complete fabrieken die op elkaar zijn gestapeld, vol hightech installaties. Ga er maar aan staan; een industriële bakkerij voorzien van alle denkbare en complexe installaties en machines, compleet in BIM uitgewerkt.

Met veel ervaring in de utiliteit greep Van Galen Klimaattechniek deze uitdaging met beide handen aan: de industriële Hoogvliet bakkerij in Bleiswijk waarbij zowel de W- als E-installaties in Stabicad for Revit gemodelleerd zijn. Naast het bakkerijgedeelte voorziet Van Galen Klimaattechniek het kantoorgedeelte van luchtkanalen, hwa, cv, sanitaire installaties en riolering. Directeur Marc Speijer en projectleider Siebe Lans vertellen uitvoerig over dit uitdagende BIM-project: “We hebben enorm veel geleerd en zijn enthousiaster, maar ook kritischer geworden over BIM.”

Afspraken maken
Als ervaringsdeskundige op het gebied van integraal samenwerken in een 3D-model heeft Van Galen Klimaattechniek een dominante rol genomen in het project. Daarbij waren zij bereid om kennis te delen maar vooral ook te leren van nieuwe ervaringen. “Dankzij onze ervaring in BIM-methodieken hebben we geleerd om vooraf strikte afspraken te maken, zoals tot welk detailniveau je gaat modelleren. Dan wordt het een soepeler bouwproces voor iedereen.”

Tijdwinst door BIM
Door Stabicad in dit project in te zetten, konden componenten zoals afsluiters, pompen en roosters eenvoudig en snel geselecteerd worden. Ook is er tijdswinst behaald door alle leidingen en kanalen met behulp van Stabicad te realiseren. Daarnaast kan er ook op de lange termijn van de informatie in het model geprofiteerd worden: “BIM optima forma is iets opleveren waar je nog jaren lang gebruik van kan maken, dus ook voor onderhoud en beheer.”

BIM: top of tobben?
Het Hoogvliet project is niet zonder slag of stoot verlopen, maar daar trekken ze bij Van Galen Klimaattechniek alleen maar lering uit. Marc en Siebe zijn het er over eens dat BIM top is -of in ieder geval kan zijn-, al is er soms wel getobd tijdens het project. Siebe: “Maar zonder BIM hadden we het nooit in deze tijd en kwaliteit kunnen redden.”

Het goede voorbeeld
Na praktijkvoorbeelden van grote BIM-projecten zoals het Hoogvliet-project heerst het gevoel bij Van Galen Klimaattechniek dat er dankzij BIM uiteindelijk naar nul clashes in de bouw gegaan kan worden.  “BIM is als een puber die denkt dat hij volwassen is. We geloven er zeker in, maar het zal de komende jaren verder ontwikkelen; zowel technisch als procesmatig met alle bouwpartners!”

Reageer op dit artikel