partner nieuws

Trend: fabrikantspecifieke Autorouting

digitalisering

Trend: fabrikantspecifieke Autorouting

Oplevereisen voor installatieprojecten worden mede door BIM-ontwikkelingen steeds hoger. Met steeds kortere doorlooptijden en snelle deadlines voor projecten, wordt de uitdaging voor BIM-engineers in het leveren van hoogstaande ontwerpen groter. Hoe zorgt u ervoor dat de kwaliteit van uw project gewaarborgd blijft?

Door fabrikantspecifieke content vroeg in het ontwerpproces te betrekken, kan er in het BIM-traject veel tijd bespaard worden. Dit wordt vergemakkelijkt door samenwerkingen tussen fabrikanten en softwareontwikkelaars. Zo hebben DYKA leidingsystemen en Stabiplan recentelijk de handen inéén geslagen om engineers tijdwinst en gemak te bieden. De BIM-tool Stabicad Autorouting voor DYKA verhoogt de productiviteit van engineers aanzienlijk, doordat zij efficiënter en nauwkeuriger leidingsystemen kunnen modelleren en berekenen.

Leidingenfabrikant DYKA publiceert voor verschillende systemen vernieuwde leveringsprogramma’s op het content platform MEPcontent.eu. Met de Stabicad for Revit Autorouting functionaliteit tekenen gebruikers direct fabrikantspecifieke leidingsystemen. Het converteren van systemen van generiek naar specifiek is niet langer nodig. De specifieke families bevatten alle benodigde artikeldata, zodat de juiste artikelnummers direct worden getoond in artikellijsten (schedules) na het wijzigen van het systeem. Bekijk hier hoe dit er in de praktijk uitziet:

Efficiënter modelleren
MEP systemen, zoals kanalen, leidingen en kabelgoten kunnen met Autorouting worden getekend. Specifieke en onbepaalde systemen worden met Stabicad Autorouting dynamisch. Dit betekent dat als de afmetingen van een systeem aangepast worden, de specifieke eigenschappen, zoals artikelnummers, automatisch mee veranderen. Bovendien kan de installateur zelf routing preferences instellen waardoor hulpstukken automatisch geplaatst worden. Ook bij het uitvoeren van geïntegreerde berekeningen kunnen modellen automatisch opnieuw gedimensioneerd worden. Autorouting is dus uitermate geschikt om in de ontwerpfase snel een systeem op te zetten en door te rekenen.

Stabicad Autorouting
Bij BIM Modelleur Tom van Dalen van HEK Installatiemaatschappij is ‘onmisbaar’ het eerste woord dat bij hem opkomt als hij aan Autorouting denkt: ”Wij gebruiken Stabicad Autorouting sinds kort en kunnen het niet meer zonder tijdens het ontwerpproces. Ik ben erg positief over Autorouting.” Daarbij is Stabicad Autorouting een aanvulling op de standaard Autorouting functionaliteit in Revit. Bij het wijzigen van hulpstukken valt Revit namelijk terug op standaard instellingen en gaan specifieke oplossingen verloren. Stabicad Autorouting voorkomt dit en gaat juist door met specifieke content. Het converteren van generiek naar specifiek is hierdoor niet meer nodig. De installateur kan direct de benodigde materialen bestellen. Zo profiteert de installateur ook in de uitvoeringsfase van Autorouting.

Juiste artikelinformatie
Stabicad Autorouting wordt gevoed vanuit MEPcontent.eu, waardoor de content voorzien is van de juiste afmetingen en bestelinformatie zoals artikelnummer en GTIN. Gebruikers vernieuwen hulpstukken eenvoudig met de laatste informatie wanneer de fabrikantsdata gewijzigd wordt. Zo wordt voorkomen dat de data veroudert, wat anders tot problemen kan leiden in de realisatiefase. Zelfs reeds gemodelleerde installaties kunnen eenvoudig geüpdatet worden met de nieuwste informatie.

Prefabricage
Installateurs profiteren dus van de snelheid van Autorouting en slaan tegelijkertijd een slag in de uitvoeringsfase. Een systeem dat gemodelleerd is met fabrikantspecifieke Autorouting-hulpstukken, is bijvoorbeeld een mooi uitgangspunt voor het prefab proces. Zo wordt er uiteindelijk niet alleen op de tekenkamer van Autorouting geprofiteerd, maar ook op de bouw.

Reageer op dit artikel