partner nieuws

Intelligente 3D-content voor groeiende BIM-markt

digitalisering

Intelligente 3D-content voor groeiende BIM-markt

“Hebben jullie je producten al als Revit-model beschikbaar?” Het is een vraag die Lars Wiersma, technisch directeur en export manager bij Barcol-Air steeds vaker hoort. Goede BIM-content, verrijkt met intelligente handelsdata, is ondertussen onmisbaar voor de internationale fabrikant van luchtverdeelcomponenten en naregelsystemen.

Naarmate BIM-projecten professioneler worden, ziet Wiersma dat 3D-content een steeds belangrijkere rol speelt. Vroeger was er alleen vraag naar content voor producten voor grotere constructieprojecten, vaak op ingeven van de investeerder of adviseur. Tegenwoordig worden ook de kleinere projecten volledig in BIM ontworpen, waardoor steeds meer klanten willen werken met content voor Barcol-Air producten.


Lars Wiersma, technisch directeur en export manager bij Barcol-Air

Meer dan 10.000 producten
“Er is een stijgende lijn in de vraag naar onze content” aldus Wiersma. “Gebruikers willen content die qua afmetingen en grootte 100% overeenkomt met het product, zodat een project wordt opgeleverd dat in de realiteit echt werkt”. Barcol-Air voorziet in deze behoefte. Van de bijna 15.000 producten in het assortiment aan luchtverdeelcomponenten is ondertussen al bijna 90% omgezet naar Revit-families.

Momenteel is deze content voorzien van de meest relevante data zoals technische specificaties, artikelnummers en deeplinks naar de website. Dit zorgt ervoor dat de content licht en eenvoudig te implementeren is in BIM-projecten. Door het toevoegen van een GTIN is het mogelijk om elk specifiek product te verbinden met databases van externe partijen, bijvoorbeeld 2BA. Op deze manier kunnen gebruikers direct handelsinformatie zoals prijs en voorraad inzien.

Slimme content
Het samenbrengen van verschillende databronnen in content ziet Wiersma als de toekomst voor BIM-content. “Het verrijken van content door het toevoegen van relevante data gaat ervoor zorgen dat alle stakeholders in een bouwproject eenvoudig data kunnen opvragen voor specifieke producten. Men kan een product aanklikken in het model, dat direct data weergeeft over onderhoud, vervangingsdelen en prijzen. Hierdoor worden snelheids- en efficiëntievoordelen in de gehele keten behaald, van ontwerp tot oplevering en onderhoud.”

Door in de toekomst reken- en selectiedata toe te voegen, wil Barcol-Air zijn content nog slimmer maken. Met het toevoegen van data als luchthoeveelheden, geluidsniveaus en druk kunnen bijvoorbeeld virtuele simulaties uitgevoerd worden. “Als wij met intelligente 3D-content simulaties in Revit kunnen uitvoeren, levert dit ons zowel tijd als geld op. We kunnen ons dan nog meer richten op innovatie om zo onze producten te blijven verbeteren”.

Betrouwbare standaard
Voor het creëren van de content werkt Barcol-Air samen met Stabiplan. “Stabicad gebruikers hebben al jarenlang toegang tot onze producten door het leveringsprogramma in Stabicad. Doordat wij onze PLS’en hebben laten omzetten naar Revit Families op MEPcontent.eu, kunnen wij nu klanten over de hele wereld voorzien van BIM-content. MEPcontent is een  gebruiksvriendelijk platform dat bijdraagt aan onze internationale strategie, omdat het in heel veel landen en verschillende talen beschikbaar is. Dat onze content over de hele wereld gebruikt wordt, zien we ook terug in de statistieken” zegt Wiersma.

“Ook de EMCS (European MEPcontent Standard) was doorslaggevend in het kiezen van Stabiplan als contentpartner. Stabiplan heeft met de EMCS goed ingespeeld op het feit dat er nog geen goede standaard voor BIM-content in de markt is. Aangezien de EMCS aansluit op andere normen en standaarden, kunnen wij gebruikers de kwaliteit van onze content garanderen. Wij merken dat dit echt helpt bij de acceptatie en het gebruik van content.”

Over Barcol-Air B.V.
Barcol-Air heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van een optimaal thermisch binnenklimaat voor een omgeving waarin mensen met plezier werken en zodoende maximaal kunnen presteren. Barcol-Air levert hiertoe een uitgebreide serie van kwalitatief hoogstaande luchtverdeelcomponenten en naregelsystemen.

Sinds oktober 2015 maakt Barcol-Air deel uit van SIG Air Handling Nederland.

Reageer op dit artikel