partner nieuws

BIM-project: Brandweerkazerne Loosdrecht

digitalisering

BIM-project: Brandweerkazerne Loosdrecht

Wie in de toekomst voorop wilt lopen, stapt over op BIM. Opdrachtgevers vragen vaak om BIM en werken met Revit levert installatiebureaus extra projecten op. Dit geldt ook voor Hoffman Elektro. Het bedrijf ging in 2012 met BIM aan de slag en heeft inmiddels mooie BIM-projecten lopen, waaronder de gloednieuwe Brandweerkazerne in Loosdrecht.

Brandweerkazerne
De nieuwe brandweerkazerne in Loosdrecht betreft een 4-poorts kazerne die voldoet aan de modernste eisen en voorziet in een 24-uurs bezetting. De elektrotechnische installaties worden hiervoor door Hoffman Elektro compleet met Stabicad for Revit gemodelleerd. De installatieschema’s zijn in het model uitgewerkt en daarbij zijn ook de sparingen voor de inbouwdozen opgegeven, in verband met MBI stenen.

Coördinatie van disciplines
Belangrijk in het hele project is de onderlinge coördinatie tussen het W-, E- en bouwkundig model. Een goede samenwerking en onderlinge afstemming tussen alle betrokken partijen is noodzakelijk. Hiervoor wordt wekelijks een upload gedaan op de server bij de aannemer en vindt er regelmatig coördinatieoverleg plaats. Voor de coördinatie is aparte coördinatiesoftware gebruikt.

Voordeel van BIM
Het werken met BIM levert Hoffman duidelijk voordelen op, vertelt Arie de Mik. “Nu we met Revit werken zijn we ongeveer 1,3 keer zo lang met tekenwerk bezig, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd in de werkvoorbereidingsfase en de uitwerking.” Hoffman gaat daarom de komende tijd bij voorkeur de projecten in Revit met Stabicad for Revit uitwerken. De Mik geeft als tip dat het belangrijk is minimaal twee personen in de BIM-workflow op te leiden; “zo kun je terugvallen op je collega, samen discussiëren over het modelleerwerk en gemakkelijker tot oplossingen komen.”

BIM: toekomstproof?
De Mik verwacht dat in de toekomst de voordelen van BIM alleen maar groter zullen worden. Denk aan het real-time communiceren van wijzigingen naar de bouw, het beheren van onderhoudsgegevens in het model en snel calculaties uit het model kunnen trekken. Met bijvoorbeeld tablets en binnenkort wellicht met Virtual of Augmented Reality op de bouw, kan optimaal van de informatie uit het BIM-model geprofiteerd worden.

Maar of de toekomst nu gekenmerkt zal worden door tablets, VR-brillen of iets heel anders; goed samenwerken, coördineren en efficiënt informatie delen, zullen de kern blijven vormen van een succesvol project. En door in te zetten op BIM, is Hoffman Elektro hier klaar voor.

Reageer op dit artikel