partner nieuws

EPO New Main: BIM de hoogte in

digitalisering

EPO New Main: BIM de hoogte in

In Rijswijk wordt gebouwd aan het nieuwe kantoor voor de grootste internationale instelling van Nederland: het European Patent Office (EPO). De bedoeling van de architect is dat het glazen gebouw met 80.000 m2 bvo straks weg lijkt te vallen in de omgeving. Een prestigieus project met focus op duurzaamheid.

Opdrachtgever voor het EPO New Main project is de TBI-bouwcombinatie bestaande uit J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros en de voltooiing van dit nieuwbouwproject staat gepland in 2019. Sanitair Installatiebedrijf Hoogendoorn BIMt mee met de grote jongens. Het familiebedrijf verzorgt het advies, ontwerp en de installatie van de systemen voor watervoorziening, afvoertechniek, brandbeveiliging, legionellapreventie en sanitaire objecten.

Verantwoordelijk van A tot Z
René Kamer, Hoofd Uitvoering bij Hoogendoorn, vertelt wat dit project zo bijzonder maakt: “Vanwege het design & build principe zijn wij als opdrachtnemer verantwoordelijk vanaf de ontwerpfase tot en met uitvoering, waardoor wij met deze vrije rol onze kennis en knowhow kunnen profileren.” Dit project past uitstekend in de visie van Hoogendoorn, om door focus op innovatie een proactieve en coöperatieve sparringpartner te zijn voor opdrachtgevers.

De omvang maakt het EPO New Main project ook uitdagend. Het kantoorgebouw wordt 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed. Om de 1.750 werknemers te kunnen bergen moet het gebouw dus de hoogte in; in totaal 105 meter voor de 26 verdiepingen. René legt uit dat die hoogte speciale eisen stelt aan de installaties: “Wij hebben de waterinstallatie in drie zones verdeeld; dat betekent dus drie drukverhogingsinstallaties voor drinkwater. Daarnaast wordt hemelwater opgevangen en als voeding voor de toiletten gebruikt, dus daar zijn ook drie pompinstallaties voor nodig. De hoogte van het kantoor verplicht ons bovendien een brandpompinstallatie te plaatsen voor de voeding van de droge brandleiding in het gebouw.”

René Kamer, Hoofd Uitvoering bij Hoogendoorn

De voordelen van prefab in BIM
Naast de omvang en het design & build principe is het BIM-project ook uniek qua bouwlogistiek. René: “Al het benodigde materiaal en de prefab wordt door ons gecodeerd afgeleverd op een depot van DHL. Zij zorgen dat de goederen op de juiste locatie in het project worden aangeleverd. Onze monteurs hoeven alleen met het benodigde gereedschap naar de locatie te gaan waar zij de door de logistiek medewerkers geleverde materialen en prefab aantreffen. Hierdoor kunnen zij meteen gaan monteren waardoor er een hoop tijd wordt bespaard.”

“Wij werken zo veel mogelijk met prefab; dat moet wel qua efficiëntie. Zeker voor de riolering wordt bijna alles geprefabriceerd aangeleverd. Daar gebruiken we met succes de prefabmodule van Stabicad voor, die genereert prefabtekeningen met zaaglijsten voor onze mannen op de werkplaats. Monteurs op locatie hoeven de buislengten niet meer zelf in te meten en zaagmaten niet meer uit te rekenen. Bovendien zijn er op de werkplaats betere omstandigheden om te monteren dan op de bouw. Zonder prefab in BIM kun je niet efficiënt werken en houd je het bouwtempo simpelweg niet bij.”

Lees het uitgebreide artikel in de Scratch

Reageer op dit artikel