partner nieuws

ABB introduceert nieuwe BIM-app

digitalisering

ABB introduceert nieuwe BIM-app

In samenwerking met MEPcontent introduceert ABB een innovatieve app voor BIM-engineers: De ABB Switch Range Configurator voor Revit.  

Met de ABB Switch Range Configurator voor Revit, een all-in-one tool voor de BIM-modelleur, MEP engineer en designer, vereenvoudigt ABB het ontwerpproces van schakelmateriaal in elektrotechnische installaties. Met deze nieuwe app ondersteunt ABB BIM-modelleurs, ontwikkelaars en engineers niet alleen bij het configureren en ontwerpen, maar ook bij het beheren van Busch-Jaeger schakelmateriaal inclusief ABB installatiedozen. ABB is de eerste fabrikant van elektrotechnische materialen die met een dergelijke BIM-app op de markt komt.

Achtergrond

Met de Switch Range Configurator app voor Revit is het eenvoudig om complete ‘inbouwprogramma’s’ van Busch-Jaeger (sets van schakelmateriaal) te ontwerpen, beheren en aan te passen naar uw wensen, zelfs voor de grootste projecten. Een inbouwprogramma bestaat uit vele componenten zoals wandcontactdozen, schakelaar-, data- en overige relevante componenten. Deze verschillende componenten worden gecombineerd in een enkelvoudig tot en met een vijfvoudig afdekraam.

Veel combinaties

Een selectie van inbouwsokkels (waaronder dimmers), afdekramen en afdekkingen kunnen via de app gekozen worden en aan het Revit project worden toegevoegd.  Het aantal combinaties is legio. Eénmaal geplaatst beschikken alle schakelcomponenten direct over de relevante data binnen het project. Zo kunt u online informatie inzien of een link leggen naar een groothandel via bijvoorbeeld het GTIN of artikelnummer.

Slim en compleet

De introductie van de nieuwe app maakt deel uit van ABB’s BIM-strategie die zich richt op integrale samenwerking tussen partijen om gebouwen duurzaam, flexibel en toekomstbestendig te maken. Daarbinnen staat ‘slimme’ en complete BIM-content nadrukkelijk centraal. Deze content is niet alleen direct te gebruiken voor BIM-modellering, maar is ook voorzien van koppelingen naar externe systemen, inclusief ETIM-classificatie.

Meerdere voordelen

Naast een sneller en vereenvoudigd ontwerpproces wordt zo ook bijgedragen aan een efficiënter inkoop- en logistiek proces. Zo zijn materiaallijsten bijvoorbeeld voorzien van alle technische data en transactiegegevens waardoor producten direct vanuit het BIM-model op de BOM geplaatst kan worden. Ook op het gebied van gebouwbeheer en onderhoud wordt met de nieuwe app een belangrijke stap vooruit gezet.

Onderdelen vervangen

Omdat producten en data onlosmakelijk zijn verbonden en vastliggen in het BIM-model kan de elektro-installateur voorafgaand aan het onderhoud bekijken welke onderdelen kunnen worden vervangen. Alle onderdelen die voor het onderhoud noodzakelijk zijn, kan hij dan ook direct meenemen. Dat bespaart tijd en zorgt voor meer efficiëntie.

Downloaden

De nieuwe gratis app van ABB is ontwikkeld in samenwerking met MEPcontent, een bewezen platform voor BIM-applicaties. De app leent zich voor het configureren, plaatsen en beheren van Busch-Jaeger schakelmateriaal en is als Revit plug-in te downloaden vanaf store.mepcontent.eu.

 

Reageer op dit artikel