partner nieuws

Het BIM-debuut van totaalinstallateur DRS

digitalisering

Het BIM-debuut van totaalinstallateur DRS

In Groningen is het wijkcentrum Floreshuis geopend: een opvallend BIM-nieuwbouwproject. DRS installatietechniek BV stond hierbij in voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. 

 

 

DRS installatietechniek BV werkte samen met HJK architecten en Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv aan dit BIM-nieuwbouwproject, met als ultieme doel een verbeterd bouwproces, evenals kostprijsverlaging en doorlooptijdverkorting. Het betrof een Design & Build opdracht waar ‘Samen Slimmer Bouwen’ centraal stond. 

 

Modellen uitwisselen 

“In de beginfase van het project troffen we elkaar tweewekelijks, om modellen uit te wisselen, clashcontroles uit te voeren en afspraken te maken”, vertelt Anton Mulder, tekenaar/werkvoorbereider bij DRS installatietechniek BV. “Een manier van werken die wij als zeer prettig hebben ervaren. Onder andere gezien de omvangrijke staalconstructie van het pand, waarop wij onze installaties moesten aanpassen. Dat was soms best passen en meten.” Aan het eind van de ontwerpfase zijn alle IFC-modellen verzameld en samengevoegd tot een definitief ontwerp dat als blauwdruk heeft gediend voor de uitvoering. 

 

Eerste BIM-leerproject  

Het Floreshuis betrof het eerste BIM-project van DRS. “We hebben het project dan ook opgepakt als leerproject, om kennis te maken met de BIM-software en de nieuwe manier van (samen)werken”, vertelt Anton. “Omdat we al enkele jaren met grote tevredenheid werkten met Stabicad for AutoCAD, besloten we ook Stabicad for Revit te gaan gebruiken.” Voorafgaand aan de ontwerpfase volgde Anton drie basiscursussen bij Stabiplan, om vertrouwd te raken met de software. Het voordeel van Revit is voor Anton wel duidelijk: “Hoewel het nu nog vele malen meer tijd kostte, werkte het ook vele malen prettiger. Je kunt heel gemakkelijk doorsnedes maken en je krijgt een beter beeld van het gebouw. Het voorkomt echt fouten.”  

  

Elektro-elementen samenstellen  

Anton heeft zowel de W- als E-installaties voor zijn rekening genomen. De E-functionaliteit van Stabicad for Revit bood voornamelijk uitkomst bij het maken van combinaties van wcd’s en schakelaars. “Dankzij de tool Aanmaken Elektro Samenstelling kun je gemakkelijk meerdere elementen, inclusief afdekraam, inbouwdozen en leidingen, samenstellen.” Vanuit de Stabicad for Revit Elektrotechniek ribbon is het ook eenvoudig om een symbolenlijst te genereren. Alle, in het project of in een selectie, in gebruik zijnde symbolen worden dan weergegeven op een legend view, met daarbij de omschrijving van het symbool en de aantallen. 

 

Volgende BIM-projecten  

“We hebben ons BIM-debuut als zeer prettig ervaren”, concludeert Anton. “Al liep niet alles vlekkeloos. Een aantal onderaannemers was namelijk niet bij het BIM-proces betrokken, waardoor de sprinklerleidingen dwars door mijn werk heen liepen. Dit soort problemen krijg je geheid als niet alle partijen in hetzelfde model werken. Een goede leerschool voor de volgende keer dus.” Ondanks dat hij nu niet veel in Revit werkt, voorziet Anton bij een volgend BIM-project geen grote problemen. “Binnen een dagje heb ik het weer onder de knie. En wat de meerwaarde van Stabicad is ten opzichte van plain AutoCAD of Revit? Alles. Ik wil niet meer zonder.” 

Reageer op dit artikel