artikel

Energiedistributiesystemen: gedegen onderhoud onontbeerlijk

elektrotechniek

Energiedistributiesystemen moet je goed onderhouden. Helaas zijn er nog wel eens drempels op de weg van het uitvoeren van professioneel onderhoud en storingswerkzaamheden in kritische omgevingen.

Energiedistributiesystemen: gedegen onderhoud onontbeerlijk

Door Linda van Doren*

Een betrouwbare energiedistributiesysteem is de kurk waarop iedere kritische energiegebruiker, zoals een ziekenhuis of een datacenter, drijft. Geen power betekent immers downtime. Met alle gevolgen van dien. Gedegen onderhoud is dan ook onontbeerlijk, benadrukt paneelbouwer Elektro Internationaal.

Onderhoud in kritische omgevingen

Toch zijn er nog wel eens drempels op de weg van het uitvoeren van professioneel onderhoud en storingswerkzaamheden in kritische omgevingen. André de Widt is servicemanager bij Elektro Internationaal. Enige tijd geleden wilde hij een inventarisatielijst opstellen van wat het bedrijf de laatste jaren zoal had geproduceerd en geleverd aan verschillende datacenters in binnen- en buitenland. De Widt merkte dat het vrij lastig was om de gegevens boven water te krijgen.

Componenten

De Widt: “Voor ons als gespecialiseerd paneelbouwbedrijf is het al lastig is om volledig helder te krijgen welke componenten er precies in de diverse soorten verdeelsystemen zijn gebruikt. Voor een operations engineer in een datacenter is dit nog veel lastiger.”

‘Onvoorstelbare hoeveelheden data’

“Wanneer wij de systemen uitleveren aan de installateur en opdrachtgever, dan doen wij dat uiteraard met alle benodigde begeleidende documentatie” vertelt De Widt. “Vroeger het liefst in viervoud op papier en tegenwoordig uiteraard ook digitaal. Op papier zijn dit soms onvoorstelbare hoeveelheden data. Het gebeurt wel dat wanneer de onderhoudsmonteur documenten nodig heeft, bijvoorbeeld voor een eenvoudige service-interventie, men niet zo één, twee drie weet om welke producten het gaat. Dit omdat de bijbehorende papieren of data door een projectteam met de beste bedoelingen veilig zijn opgeborgen.”

Ontbreken systeemgegevens op locatie

Om goed onderhoud uit te laten voeren is het allereerst belangrijk dat de klant zelf helder heeft wat er precies aan systemen aanwezig is op locatie. En dan is het voor de kwaliteit van het uit te voeren onderhoud én de veiligheid van de onderhoudsmonteurs van belang dat de exacte beschrijving van het systeem en eventuele aanpassingen en werkzaamheden daaraan voorhanden zijn.

Veiligheidsprocedures datacenter

De Widt begrijpt wel dat dit niet altijd eenvoudig is. “Neem bijvoorbeeld een datacenter. Dat is een enorm complex, met – logischerwijs – uitgebreide beveiligingsprocedures. Dat betekent ten eerste dat je niet zomaar in de ruimte terechtkomt waar de kritische verdeelsystemen staan. En als je er eenmaal staat, dan betekent dat niet altijd dat de juiste gegevens van het systeem daar op dat moment ook aanwezig zijn.”

Onnodige vertragingen en onveilige situaties

Volgens De Widt moeten installatiebeheerders zich realiseren dat het ontbreken van up-to-date systeembeschrijvingen kan leiden tot onnodige vertragingen en onveilige situaties. “Het allereerste item op de lijst van een NEN 3140-inspectie van de installatie is niet voor niets de vraag of de documentatie van het betreffende object compleet is. En als het op dat moment helemaal niet aanwezig is, dan is dat meteen al een afkeurpunt.”

Hoe acteert het noodstroomaggregaat?

“Wanneer er aan een elektrotechnische installatie moet worden gewerkt, dan zal de servicemonteur precies moeten weten hoe bijvoorbeeld het noodstroomaggregaat acteert en hoe hij specifieke onderdelen van het systeem zonder nadelige gevolgen kan afschakelen. Daarnaast is het voor onderhoudsmonteurs en servicemedewerkers handig om de oorspronkelijke tekeningen en exacte gegevens van de componenten in een installatie in te kunnen inzien. Dan verloopt een onderhoudsinspectie of het verhelpen van een storing zoals het hoort: veilig, vakkundig en vlot.”

Geen voorschriften voor informatieoverdracht

Elektro Internationaal is vanuit die optiek na gaan denken over manieren om installatiebeheerders eenvoudig inzicht te verschaffen in de systeemdocumentatie. De Widt: “Vanuit de NEN 3140 wordt niet voorgeschreven in welke vorm de informatie beschikbaar moet zijn. Er is geen voorschrift dat specifiek aangeeft dat alle gegevens op papier aanwezig moeten zijn. Daarom hebben we de mogelijkheden onderzocht om ze vanuit een cloudomgeving op een eenvoudige en veilige manier aan te bieden aan de afnemers van onze distributiesystemen. Direct beschikbaar, dáár waar het nodig is: bij het betreffende onderdeel van de installatie.”

Ordernummer

Ieder paneel dat Elektro Internationaal maakt wordt voorzien van het ordernummer van de kast, de naam van de kast en de norm waaronder deze is gebouwd: gegevens waarvan ieder paneel conform de IEC61439 paneelbouwnorm voorzien moet zijn. De Widt: “Als fabrikant zijn we immers verantwoordelijk voor het voldoen van de installatie aan alle Europese productregels. Daarnaast voelen we ons evenzo verantwoordelijk voor het onderhoud dat volgt. Daarom krijgt ieder paneel ook een eigen QR-ID.” De QR- code is gekoppeld aan een uniek projectdossier dat werkt in een afgeschermde cloud-omgeving en eenvoudig bereikbaar is via een app. Daar vindt de servicemonteur onder andere elektrotechnische schema’s, datasheets van producten, foto’s, gebruiksaanwijzingen en de allerlaatste keuringsrapporten. “Een eenvoudige manier om de juiste informatie bij keuringen en interventies direct bij de hand te hebben.”

*Linda van Doren is communicatiemanager bij Elektro Internationaal. Dit bedrijf bouwt energiedistributie- en besturingssystemen en is gevestigd in Woerden.

 

Reageer op dit artikel