artikel

Ranking het inspectiebedrijf

elektrotechniek

Er is een soort booking.com maar dan voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar de best gerankte elektrotechnische inspectiebedrijven. Adviesbureau Elektroraad heeft met de lancering van het inspectieregister hiertoe de aanzet gegeven.

Ranking het inspectiebedrijf

Door Richard Mooi

We kunnen het best wel een gedurfde stap noemen. Het opleidings- en kennisinstituut Elektroraad komt met een vergelijkingssite van NEN 1010– en NEN 3140 -inspectiebedrijven. Opdrachtgevers – gebouweigenaren of gebruikers – kunnen sinds december via de website inspectieregister.nl een keuze maken uit met sterren gerankte inspectiebedrijven. Maximaal zes sterren.

Leestip: De inhoud van de NEN 1010-inspectie

Vergelijkingssite

Vraag en aanbod komen op deze manier bij elkaar, vindt directeur Peter Treffers van Elektroraad. Het wordt niet louter een vergelijkingssite als bijvoorbeeld Booking.com (hotelkamers) of Airbnb. Die sites werden zo’n succes vanwege de reacties, cijfers en sterrenwaardering van gebruikers. Elektroraad wil met het inspectieregister niet louter een marketinginstrument in de markt zetten, maar heeft nog een andere missie: de kwaliteit van inspecties verhogen. Het initiatief voor het  inspectieregister komt daarom niet zomaar uit de lucht vallen. Al langer ergert Treffers zich aan de volstrekte willekeur van inspectiebedrijven. De éne inspecteur keurt iets goed en een ander, soms zelfs binnen één bedrijf, keurt het af.

Kwaliteit inzichtelijk maken

Al eerder lanceerde Elektroraad de website Elektroraad-classificatie met een database van honderden gebreken in de elektrotechnische installatie en een indeling in risicoklassen. Inspecteurs die twijfelen over de juiste beoordeling kunnen die gratis website raadplegen. En ook zelf foto’s opsturen waarna technici bij Elektroraad er een classificatie aan koppelen. De beoordelingen zijn ingedeeld in drie klassen, C1, C2 en C3. Met de nieuwe rankingwebsite wil Elektroraad inspectiebedrijven een tool geven om de kwaliteit inzichtelijk te maken. “Er is behoefte te laten merken wat je waard bent in de markt.”

Enquête onder technici

Dat bleek dat afgelopen maanden na een enquête onder 204 technici van inspectie- en installatiebedrijven. Ze kregen negen veelvoorkomende situaties voorgelegd. Een kapotte wandcontactdoos, een verbogen randaarde of een situatie zonder aardlekschakelaar. Zelfs een op het oog eenvoudig te duiden kapot stopcontact met aanraakgevaar. Treffers: “Zo’n 85 procent van de inspecteurs vond dit ‘zeer ernstig’. Maar toch nog zo’n 15% vond dit ‘ernstig’ of ‘matig ernstig’.  Zelfs 3 procent van de professionals vond dit ‘minder ernstig’.

Zes sterren

Het voor opdrachtgevers gratis toegankelijke inspectieregister is opgedeeld in zes categorieën, zes sterren eigenlijk. De opzet is te vergelijken met de hotelkamervergelijker booking.com waar zes sterren ook de maximale score is. Iedere ster staat –net zoals bij Booking.com- voor een belofte die het inspectiebedrijf doet. Voor het inspectieregister zijn dat: de inspectiemethode (NEN 1010 of 3140), overeenkomstgenerator, risicoclassificatie, onderbouwing gebreken, handelend optreden en arbitrage. Op al die punten mag een opdrachtgever na afloop van een inspectie het bedrijf beoordelen. Hij geeft een ster als het inspectiebedrijf de belofte heeft waargemaakt. Hoe meer klanten die belofte onderstrepen, des te geler de ster kleurt. Met de sterren ‘risicoclassificatie’ en ‘onderbouwing gebreken’ wil Elektroraad de kwaliteit van de inspecties omhoog stuwen. Op die punten kan een bedrijf zijn expertise tonen, verduidelijkte Treffers onlangs tijdens een lezing waar de rankingwebsite officieel werd gelanceerd.

Risicoclassificatie

De vorig jaar gepresenteerde Elektroraad risicoclassificatie (ERC) vormt de tool voor de ster/belofte risicoclassificatie. Een inspectiebedrijf kan een gebrek slechts op drie manieren classificeren. Dat moet een einde maken aan een wirwar van classificaties. De Elektroraad risicoclassificatie kent drie classificaties: C1 (onaanvaardbaar risico nu aanwezig), C2 (onaanvaardbaar risico na voorziene gebeurtenis) en C3 (verbetering aanbevolen). Voor de ster ‘onderbouwing gebreken’ kan het inspectiebedrijf uit teksten van de database van Elektroraad putten zodat eenduidige inspectierapporten ontstaan. Deze database is echter niet gratis toegankelijk. Tenslotte kun je als inspectiebedrijf kiezen om de ster ‘arbitrage’ actief te maken. Dan ga je echt met de billen bloot, schetste Treffers. “Als je arbitrage aandurft, maakt het je kwetsbaar.” Het biedt aan de andere kant een opdrachtgever een extra waarborg. “Je belooft je best te doen.”

Arbitrage

Je hoeft als inspectiebedrijf niet mee te doen met alle zes sterren. Drie van de zes sterren zijn gratis door inspectiebedrijven te gebruiken. Het gaat om de het kiezen van de beste inspectiemethode via het beslismodel, de risicoclassificatie via het ERC en de keuze om arbitrage toe te staan. Die laatste categorie is overigens een betaaldienst van Elektroraad voor opdrachtgevers. De andere drie sterren zijn actief te maken via in twee betaalde abonnementen. Bedrijven met de meeste sterren staan bovenaan. Daarnaast kan een opdrachtgever per ster ook de beste scorende bedrijven naar voren halen zodat ook ‘gratis’ sterren meedoen in de ranking. Door op een ster te gaan staan, kan een opdrachtgever zien hoeveel positieve beoordelingen er zijn geweest. Een inspectiebedrijf kan na zich te hebben aangemeld voor het inspectieregister kan niet de score beïnvloeden, behalve dan zijn best doen en vragen of zijn klanten hem willen beoordelen.

Werk inspectiebedrijf beoordelen

Na afloop van een inspectie verstuurt het inspectiebedrijf zijn opdrachtgever een link met het verzoek het werk te beoordelen. Die beoordeling is geen automatische handeling. Een inspecteur moet zelf de opdrachtgever de link versturen. Doet hij dat niet, dan kan een opdrachtgever via Elektroraad nog een beoordeling afdwingen. Wie daarna niet kan leven met de beoordelingen, kan dit niet zelf wijzigen of wissen. Wel kan het inspectiebedrijf een procedure starten bij Elektroraad die beide partijen zal horen. Alleen als Elektroraad overtuigd is van de nepbeoordeling, verdwijnt deze van de website. Bij een reeks slechte beoordelingen kan een inspectiebedrijf zich wel helemaal terugtrekken. De gegevens worden dan compleet gewist. Het inspectieregister is gebaat bij zoveel mogelijke deelname van inspectiebedrijven, maar ook opdrachtgevers die beoordelingen willen geven.

Reageer op dit artikel