artikel

Meterkast vooruit: installateur bouwt de groepenkast in de werkplaats

elektrotechniek

Als het aan Jan Boxum van de Boxum Installatiegroep ligt, krijgt de ‘meterkast vooruit’ navolging. Want het in het begin van het bouwproces plaatsen van de kast zorgt voor minder werk op de bouwplaats, zodat je met hetzelfde aantal monteurs veel meer woningen van e-installaties kunt voorzien. Bovendien verloopt het hele opleveringsproces gestroomlijnder omdat de nutsbedrijven al in een vroeg stadium de hoofdaansluitingen verzorgen.

Meterkast vooruit: installateur bouwt de groepenkast in de werkplaats

Door Ferdinand Pronk

De ‘meterkast vooruit’ betekent een kleine revolutie in het bouwproces. Als de betonvloer is gelegd en afgestort, wordt de kast direct geplaatst en aangesloten. En dat maakt de afstemming met nutsbedrijven een stuk makkelijker, zegt de initiatiefnemer voor deze nieuwe werkwijze, Marco Kock, projectleider van Dura Vermeer: “Voordat je een woning in gebruik neemt, moeten elektra, water en eventueel gas en mediakabels worden aangesloten. Nutsbedrijven doen dat tot nu toe aan het eind van het bouwproces, als de woning steigervrij is. Dat moment is door onder andere weersinvloeden moeilijk te plannen. Waardoor de oplevering regelmatig moet worden uitgesteld.”

Volgens de normen

Kock lanceerde het idee voor een andere werkwijze tijdens een planningsoverleg voor een project met onder andere nutsbedrijven: “Mijn voorstel was om de meterkast direct na het aanbrengen van de begane grondvloer te plaatsen. Daar moesten de aanwezigen eerst even over nadenken. Hoe zat het bijvoorbeeld met de NEN-normen? Netbeheerder Alliander stond er echter ervoor open om de mogelijkheden te bekijken. Dat hebben we gedaan met Bouwend Nederland en mijnaansluiting.nl. Inmiddels hebben we een standaard werkwijze die door de gezamenlijke netwerkbedrijven gedragen wordt. Startup Cehetech heeft de kast verfijnd tot een prefab meterkast die vrijstaand op de begane grondvloer gemonteerd kan worden. Daar wordt de woning als het ware omheen gebouwd.”

NEN 2768

Er moet bij deze werkwijze aan diverse voorwaarden worden voldaan. Cehetech heeft daar bij het ontwerp van de kast rekening mee gehouden. Zo voldoet de meterkast aan de bouwkundige eisen vanuit de NEN 2768. De kast heeft een zelfdragende constructie, is volledig geïsoleerd en voorzien van een waterdichte UV-bestendige coating. De kast wordt geleverd met een definitief of dummy kozijn en met een tijdelijke deur. In deze deur zijn voorzieningen aangebracht voor het gebruik van water en elektra. En zo fungeert de kast ook als vervanger voor de huidige bouwaansluitingen. Met als prettig gevolg dat tijdelijke bouwaansluitingen niet meer hoeven te worden aangebracht (en verwijderd).

In alle jaargetijden

De eerste meterkast is in februari 2019 geplaatst op het Tudorpark in Hoofddorp. Er volgde een test gedurende ongeveer 10 weken. Daarbij werden dagelijks metingen gedaan naar zaken zoals de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de temperatuur van het aangeleverde drinkwater, de dagelijkse doorstroming van het drinkwater en het aantal keren dat de kast werd geopend. De resultaten maakten onder andere helder dat het nodig is om periodiek het water te laten stromen om legionellaproblemen te voorkomen. In de winter is op koude dagen het plaatsen van standkachels gewenst om bevriezing te voorkomen.

Boxum Installatiegroep

“Voor ons als installateur verandert de manier van werken”, zegt Boxum: “Wij leveren onze groepenkast compleet aan bij Cehetech. De samenstelling bepalen we aan de hand van de wensen van de koper. Daar hebben we altijd vooraf contact mee. Wil iemand bijvoorbeeld een luxe keuken met twee ovens plaatsen en op inductie gaan koken, worden er zonnepanelen gemonteerd, komt er een sauna, of wil de klant een domotica-installatie. Dit soort factoren bepaalt hoeveel groepen we moeten monteren en welke installatieonderdelen er verder nodig zijn. Het kan overigens zijn dat we een deel van de installatie later in de kast monteren: we vinden het wat te riskant om maandenlang een dure domotica-installatie buiten te hebben staan. Ook als de bouwplaats beveiligd is.”

Betere kwaliteitscontrole

Deze manier van werken heeft voordelen, vindt Boxum: “Je kunt het werk grotendeels in de werkplaats doen en dat is voor de monteurs prettiger dan buiten. Bovendien kun je op deze manier sneller werken. Een ander voordeel is dat de bouwplaats beter toegankelijk is. Bij ‘meterkast vooruit’ wordt de meterkast direct na het aanbrengen van de begane grondvloer geplaatst. De dag erna worden de sleuven gegraven en de mantelbuizen op de funderingsbalk gefixeerd. Vervolgens wordt de kast aangesloten en gaat de sleuf weer dicht. Bij de traditionele manier van werken blijft de geul lang open en ga je altijd over loopplanken de woning in. Dat blijft riskant. Ook de kwaliteitscontrole vind ik een voordeel. Die gebeurt bij ‘meterkast vooruit’ per onderdeel, terwijl dat normaal gesproken op de bouwplaats gebeurt onder minder goede omstandigheden.” Er zijn meer voordelen. Zo wordt het mogelijk al vroeg in het bouwproces de verwarming te plaatsen, waardoor overtollig bouwvocht sneller verdwijnt. En dat heeft weer tot gevolg dat een stukadoor of sanitairinstallateur sneller aan de slag kan.

Groepenkast voedt bouwlift

Dura Vermeer heeft de nieuwe werkwijze getest bij 33 kap- en vrijstaande woningen in Buckingham Quarter, een deelplan van TudorPark, een grootschalige nieuwbouwwijk in Hoofddorp. Inmiddels staan de kasten ook bij het deelplan Somerset, dat uit 89 rijwoningen bestaat. Wat Kock betreft zijn er geen belemmeringen om de kasten bij alle denkbare woningtypen toe te passen. En hij voorziet verdere mogelijkheden. Zo kan een aantal kasten tijdelijk worden verzwaard, zodat ze voldoende capaciteit hebben om bijvoorbeeld bouwliften van stroom te voorzien. Dat beperkt de noodzaak om tijdelijke installaties te plaatsen. Net voor de oplevering worden de kasten weer aangepast voor normaal gebruik door de bewoners.

 

 

Reageer op dit artikel