artikel

Kwaliteit leveren in de paneelbouw

elektrotechniek

Binnen Nederland zijn er ongeveer tweehonderd paneelbouwers en system integrators waar opdrachtgevers hun panelen laten maken. De Federatie Paneelbouw introduceerde voor deze bedrijven een kwaliteitslabel. Waar moeten paneelbouwers zeker aandacht aan besteden om kwaliteit te kunnen leveren?

Kwaliteit leveren in de paneelbouw

Door Evi Husson

Panelen moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. “Binnen de sector zijn er helaas ook bedrijven in binnen- en buitenland die wat nonchalanter  met de geldende regelgeving voor het ontwerpen en installeren van panelen omgaan. Het gevolg? Panelen die niet voldoen aan de normen en regelgeving en hierdoor gevaar kunnen opleveren voor de installatie. De klant is hierdoor de dupe en ook nog aansprakelijk.” Dit zegt Jan Hartman, projectmanager Paneelbouw.  Binnen de Federatie Paneelbouw houdt hij zich bezig met het waarborgen van de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen ter stimulatie en voor het behoud van de paneelbouw- en de maakindustrie in Nederland.

Kwaliteitslabel paneelbouw

De Federatie Paneelbouw introduceerde een kwaliteitslabel voor bedrijven in de paneelbouwsector. Paneelbouwers kunnen met dit label aantonen dat zij werken volgens de laatste normen, kwaliteitsrichtlijnen, regelgeving en procesborging. “Het label geeft hen meer kansen op nationale erkenning en opdrachten”, stelt Jan Hartman.

Hoge kwaliteit

De Federatie Paneelbouw, die onder Fedet valt, richtte een werkgroep Kwaliteit op die bestaat uit een aantal paneelbouwers en system integrators. “Zij werkten vrijwillig ruim vier jaar aan een document dat weergeeft aan welke minimale paneelbouweisen je zou moeten voldoen. Hieruit volgde een pilot Erkenningsregeling die door onafhankelijke auditeurs tijdens een proefaudit  werd beoordeeld. Aansluitend is, na enkele kleine wijzigingen, nu het Kwaliteitslabel Paneelbouw geïntroduceerd. Wie zich laat certificeren door onafhankelijke professionele auditeurs, geeft een sterk signaal af naar een opdrachtgever: de panelen zijn met een traceerbare zekerheid van hoge kwaliteit. Doordat de Federatie Paneelbouw dit centraal heeft weten te organiseren is er een binnen de paneelbouw een breed gedragen systeem ontstaan en kan de sector structureel kwaliteit borgen.”

Aandachtspunten

Tijdens de audit wordt gekeken naar het hele proces, van ontwerp tot eindcontrole. De focus binnen de audit ligt op het ontwerpproces, het productieproces met gekalibreerde gereedschappen en het testproces.

In volgende artikelen bespreekt Hartman een aantal punten waar paneelbouwers zeker aandacht aan moeten besteden om kwaliteit te kunnen leveren. Zoals de omgevingscondities.

 

Tip van de redactie:
Vakmedianet heeft een boek over paneelbouw.  In ‘Panelenbouw is een vak apart‘ wordt de De NEN-EN-IEC 61439 nader verklaard. Wat zijn de eisen in deze norm en wat is nu precies de achtergrond van deze eisen?
Reageer op dit artikel