artikel

Paneelbouw & omgevingscondities

elektrotechniek

Binnen Nederland zijn er ongeveer tweehonderd paneelbouwers en system integrators waar opdrachtgevers hun panelen laten maken. Waar moeten paneelbouwers zeker aandacht aan besteden om kwaliteit te kunnen leveren?  

Paneelbouw & omgevingscondities

Door Evi Husson

Afhankelijk van de toepassing moeten panelen aan de basisnormen NEN EN 60204 en NEN EN 61439 voldoen. Maar er komen ook aanvullende normen in beeld, afhankelijk van de sector waaraan wordt geleverd.

ATEX & de machinerichtlijn

Jan Hartman is projectmanager Paneelbouw bij de Federatie Paneelbouw. Binnen deze organisatie houdt hij zich bezig met het waarborgen van de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen. Hartman: “Werk je bijvoorbeeld voor de spoorwegen, dan zul je extra rekening moeten houden met elektromagnetische compatibiliteit. Bij scheepsbouw krijg je vaak te maken met gelijkspanning en afwijkende scheepsbouwnormen. In de petrochemie zijn er extra ATEX-richtlijnen en in de machinebouw zul je ook aan de veiligheidseisen van de machinerichtlijn moeten voldoen. De voedingsindustrie hanteert dan weer extra hygiënische voorwaarden zodat bacteriën geen kans krijgen te groeien.

Vervuilingsgraad & IP-waarde

Kortom, in iedere sector gelden er andere omgevingscondities waar je als paneelbouwer altijd rekening mee moet houden. Hartman: “Ga daarom altijd even na wat deze condities zijn. Moet er rekening worden gehouden met een cleanroom-omgeving, omgevingstemperatuur, vervuilingsgraad, IP- waarde, enzovoort.”

Kwaliteitslabel paneelbouw

De Federatie Paneelbouw introduceerde een kwaliteitslabel voor paneelbouwers en system integrators. Lees meer hierover in het artikel Kwaliteit leveren in de paneelbouw.

 

Tip van de redactie:
Vakmedianet heeft een boek over paneelbouw.  In ‘Panelenbouw is een vak apart‘ wordt de De NEN-EN-IEC 61439 nader verklaard. Wat zijn de eisen in deze norm en wat is nu precies de achtergrond van deze eisen?
Reageer op dit artikel