artikel

Elektrische installaties inspecteren met behulp van thermografie

elektrotechniek

Thermografie wordt regelmatig gebruikt als meetmethode voor het inspecteren van elektrische installaties. Welke aspecten zijn vooral belangrijk tijdens een thermografische inspectie? Kees Compaan, manager sales en services bij KWx Meetinstrumenten, vertelt.  

Elektrische installaties inspecteren met behulp van thermografie

Door Evi Husson 

“De manier van meten is de afgelopen jaren niet veranderd. Wel zijn de camera’s betaalbaarder en toegankelijker geworden waardoor installateurs er meer gebruik van maken”, vertelt Kees Compaan, manager sales en services bij KWx Meetinstrumenten. “Je zet een camera aan en je ziet meteen een weergave van de infraroodstraling. Echter, die grotere toegankelijkheid is tegelijkertijd ook een valkuil. Wie niet alert is, kan de resultaten verkeerd interpreteren. Daarom is het belangrijk tijdens de thermografische inspectie rekening te houden met een aantal aspecten.”  

Tip van de redactie: Op Kennisbank Installatie Journaal vertalen experts normen naar de praktijk. Dit door middel van achtergrondartikelen, veel illustraties, voorbeelden, kennistests en interactieve berekeningen. De kennisbank heeft ook een vraagbaak.

Stroom moet aanwezig zijn

“Het lijkt een open deur, maar er moet wel stroom aanwezig zijn”, zegt Compaan. “Een installateur kan worden gevraagd om in een industriële omgeving een inspectie van de elektrische installatie uit te voeren met een warmtebeeldcamera. De opdrachtgever geeft aan dat het wellicht handig is om dit te doen tijdens een onderhoudsstop of in het weekend. Draait de productie op lage capaciteit of is de apparatuur uitgeschakeld dan loopt er weinig of geen stroom. De geïnspecteerde onderdelen zullen niet warm worden. Daarom adviseren we om in deze gevallen (ook) elektrische metingen te doen. Stroommetingen geven mogelijk wel een indicatie of er wat aan de hand is.”

Wie niet alert is, kan de resultaten verkeerd interpreteren

Extra belasting aanbrengen

In sommige gevallen zal tijdens een inspectie een extra belasting moeten worden aangebracht om toch stroom te laten lopen. Het klinkt logisch, maar in de praktijk is dit niet altijd evident. Ga daarom altijd vooraf even in gesprek met de opdrachtgever om inzicht te krijgen in de reële situatie. Als je metingen moet uitvoeren waarbij er sprake is van 5 ampère, maar de normale belasting is 10 ampère, dan zul je je ervan bewust moeten zijn dat bij 5 ampère de situatie nog prima kan zijn, terwijl de temperatuur bij 10 ampère kritisch kan worden. Wees alert op de hoeveelheid stroom die aanwezig is en ga in gesprek met de opdrachtgever.

 In volgende artikelen geeft Kees Compaan meer tips over het inspecteren van een elektrische installatie met behulp van thermografie.

Tip van de redactie:  Op 23 januari houdt Installatie Journaal de kennismiddag Inspectie van elektrische installaties.  Tijdens deze bijeenkomst komen de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden rond inspectie van elektrische installaties aan bod. Zo vertelt KWx onder andere over thermografische inspectie.

Andere artikelen over inspectie:

Reageer op dit artikel