artikel

Meterkast met regenjas

elektrotechniek

Door lange wachttijden bij netbeheerders is het steeds risicovoller om bij nieuwbouw tot de oplevering te wachten met de aansluiting van het water- en elektriciteitsnetwerk. Timmerfabriek Nijhuis Toelevering zet daarom steeds vaker vroeg in het bouwproces prefab meterkasten met regenjas neer, zodat de netbeheerders alvast met de aansluiting aan de gang kunnen.

Meterkast met regenjas

Door Richard Mooi

De afgelopen twee jaar hebben zo’n 1000 meterkasten met regenjas de timmerfabriek van Nijhuis Toelevering verlaten. De helft is afgenomen door Nijhuis Bouw, waar Nijhuis Toelevering een zelfstandig onderdeel van is.

‘Bijzonder gezicht’

De meterkast wordt geplaatst zodra het beton op beganegrondvloer is gestort. Opeens verrijzen op de nog kale bouwplaats zomaar 10 of 20 meterkasten. Van verre zijn ze al te zien, als pilaren staan ze in op een bouwlocatie. “Een bijzonder gezicht”, vindt projectleider Andres Slot van Nijhuis Toelevering. Ook door de roodkleurige hoes, de jas. “Het jasje is een soort tentzeil.”

Meterkast fungeert als bouwstroomkast

Vanaf dat moment kunnen de netbeheerders elektra, water en data en/of cai naar binnenbrengen en aansluiten. De meterkast fungeert dan meteen als bouwstroomkast, in plaats van een aparte bouwstroomaansluiting. Als de meterkasten staan, bouwt Nijhuis met prefab elementen de woning op. Pas als het huis waterdicht is, gaat de regenjas uit en terug naar de timmerfabriek in Rijssen voor hergebruik.

Lange wachttijden

Dat woningbouwers de meterkast al vroegtijdig op de bouw willen hebben, heeft alles te maken met de wachttijden bij netbeheerders door personeelstekort. Normaliter wordt een woning vlak voor oplevering aangesloten op het water- en elektriciteitsnetwerk. Daar op te wachten, is steeds vaker een risicovolle zaak. Staat er een steiger in de weg, of gaat er wat mis in de planning, dan duurt het maanden voordat netbeheerders een monteur opnieuw lang kunnen sturen. De woning is soms al klaar, maar bewoners mogen er niet in omdat de elektra ontbreekt. Door nu de meterkast al vroeg in het bouwproces klaar te plaatsen, kunnen de netbeheerders sneller aan de slag. Als er iets mis gaat, is er nog maanden de tijd om een nieuwe afspraak te maken.

Tip: Download de whitepaper ‘Wat is er aan de hand met de meterkast’ over de oplossing van installatiebedrijf Löwik voor de lange wachttijden bij netbeheerders.

 

Steigers

Niet alleen moederbedrijf Nijhuis Bouw is afnemer van de prefabmeterkasten. Ook Koopmans, onderdeel van bouw- en installatieconcern TBI, laat meterkasten in de fabriek in Twente bouwen. De prefabmeterkasten gaan mee in het bouwproces van de grotendeels uit prefab opgebouwde woningen. De meterkast komt niet in weer en wind te staan, en heeft daarom geen regenbestendige jas.

Kritische planning

Bij Nijhuis Bouw is de planning nog kritischer dan bij de meeste andere bouwbedrijven. Het bedrijf werkt met vaste steigers om de woningen, die staan behoorlijk in de weg voor de graafmachines van netbeheerders. “De nutsbedrijven willen dat het tracé vrij is. Daarom moet al voor dat de steigers er staan, de meterkast voorzien zijn van een stroomaansluiting. Koopmans werkt met flexibele steigers die geen obstakel vormt als de netbeheerders de kabels en waterleiding leggen. “Bij Koopmans wordt de ruwbouw klaargemaakt, en dan komen de netbeheerders.”

Zonder automaten

De prefabmeterkast wordt in de fabriek al van de groepenkastbehuizing voorzien. Nog zonder automaten en aardlekschakelaars. Dat zijn diefstalgevoelige componenten, weten ze bij Nijhuis Toelevering. Ook pvc- en waterleidingen zijn al in de meterkast gemonteerd. Ze kunnen zo op de elektra- en waterleidingbuizen op de vloeren worden aangesloten. Ook zijn er al gaten in de meterkastwanden geboord. “Elke gaatje dat niet geboord hoeft te worden scheelt werk op de bouw. Dan hoef je 700 gaten per jaar minder te doen.”

Uit berekeningen blijkt dat een prefabmeterkast niet duurder is dan een traditionele kast

Ook pvc-buizen

Bij Koopmans gaat het prefaben van de meterkast nog een stapje verder. Ook het inbouwreservoir van het toilet is op de achtermuur van de meterkast gemonteerd. De timmermannen bij Nijhuis Toelevering ze zijn geen installateur. De leidingen die in de meterkast worden gemonteerd, komen kant-en-klaar bij Nijhuis Toelevering aan, waterleidingen geperst en al. Ze hoeven alleen maar in de beugels te worden geklikt. Dat geldt ook voor de pvc-elektrabuizen. “De voormontage van leidingen gaat wel steeds een stap verder”, ontdekt Slot.

Seriematige bouwprojecten

De prefabmeterkast is interessant voor seriematige bouwprojecten, niet voor één of twee huizen. De maken van de mal voor de meterkast kost tijd, en dus geld. De prefabkasten hoeven niet in één keer te worden afgenomen. Het kan ook worden verspreid over meerdere kleine projecten, mits het gaat om hetzelfde woningontwerp. “Het ontwerp moet één keer gedaan worden, en dan ga je het ontwerp alleen nog aanpassen om het te vernieuwen. Je gaat niet iedere keer het wiel uitvinden.”

Traditionele aanbesteding

Het concept leent zich ook minder goed voor traditionele aanbestedingen. Het bouwbedrijf wil zijn investeringen in de prefabmeterkast terugzien in de offerte, maar de installateur vindt de voordelen maar lastig te verwerken. “Terwijl die voordelen er wel degelijk zijn”, zegt Slot. “Ik was laatst op de bouw en zag dat de e-installateur voor één meterkast wel vijf keer naar zijn auto moest lopen. Voor het moederbord, de schakelaars, een bos leidingen en het inbouwreservoir. Dat kostte veel tijd, want hij kon niet met de auto op het terrein. Vijf keer 10 minuten lopen is bijna een uur voor één meterkast.” Uit berekeningen blijkt dat een prefabmeterkast niet duurder is dan een traditionele kast. De besparing zit ‘m vooral in de bouwplaatskosten doordat woningen sneller worden opgeleverd.

 

Reageer op dit artikel