artikel

NEN 1010: software voor kabelberekeningen

elektrotechniek

De kabelberekening neemt in de NEN 1010 een prominente rol in. Maar waarmee doe je zo’n berekening? Kabelfabrikanten zijn behulpzaam met gratis software, die weliswaar voldoen voor één enkele kabel, maar niet een compleet verdeelnet kunnen doorrekenen.

NEN 1010: software voor kabelberekeningen

Door Richard Mooi

Wie gratis aan de slag wil, komt uit bij rekentools op internet. Kabelfabrikanten als Draka en TKF bieden ze aan.

TKF

Bij TKF zijn de invoervelden erg uitgebreid. Ook de cos phi, het isolatiemateriaal of dat het een halogeenvrije kabel is, zijn in te vullen. De installatiemethode is met plaatjes te selecteren. De rekentool geeft de doorsnede van de geleiders aan, de meest optimale, maar ook een maatje groter die leidt tot minder spanningsverlies. Pas daaronder staan de bijpassende kabel(s) van TKF. Ook de maximale kabellengte waarbij Iz laag genoeg blijft om de installatie-automaat binnen de kortsluittijd uit te schakelen, komt uit de berekening rollen.

Draka

Draka heeft eveneens een online-rekentool via de webbrowser, Kabulator genaamd. De opmaak is iets meer basic en overzichtelijk. Net als bij TKF komen er drie doorsnedes uit de berekening rollen, waarvan één een stap te klein (fout dus). En opvallend: er opent zich geen etalage van Draka-producten. Kabulator kreeg vorig jaar gezelschap van een echte app, CableApp. Om ‘m te gebruiken moet je je wel registreren.

Grondkabels

Voor grondkabels heeft de Friese groothandel ‘Grondkabels’ een soortgelijke rekentool. Ook weer ongeschikt, geschikt en meest geschikt. En commercieel verantwoord, want je kunt er direct doorklikken naar de juiste kabel en ‘m in het virtuele winkelwagentje gooien.

Betaalde software

Naast de servicetools van kabelfabrikanten, met of zonder commercieel motief, zijn er nog onafhankelijke softwarepakketten te koop. De software koopt een installateur éénmalig, met jaarlijkse onderhoudskosten. Soms werkt de leverancier met abonnementen. Nieuw is de mogelijkheid om de software te leasen.

CoreView

De mogelijkheden van de betaalde software zijn veel groter, zegt Johan Visser van CoreView: “Bij gratis software kun je één kabeltje berekenen. Dat is niet reëel. Vaak zit er nog wat voor en komt er nog wat achter en dat wordt niet meegenomen. Of moet je apart uitrekenen. Betaalde software rekent een compleet verdeelnet uit; alles na de trafo. Je plaatst een hoofdverdeelkast, legt een kabel naar de onderverdeelkast en daar kun je eindgroepen aan hangen, of je gaat door naar een andere verdeelkast. Onze software bepaalt uit zichzelf wat de meest voordelige optie is qua spanningsverlies en hij komt met voorstellen om parallelle kabels te leggen.”

Kabel++

Jan-Willem Sandker van Kabel++ vult aan: “Gratis pakketten zijn leuk zijn voor een indicatie als check door de monteur, maar te beperkt om het bij het ontwerpen/engineren te gebruiken.” Volgens hem zijn de meeste betaalde softwaretools veel breder inzetbaar zoals voor de selectiviteitsberekening.

Wat zijn de meest gebruikte betaalde softwaretools:

Intelec

Het Nederlandse Intelec is de bekendste softwarebouwer van kabelrekentools. Het uitgebreide pakket, KabelNet+ is vooral bedoeld voor gebruik door netwerkbeheerders en beschikt over een database met transformatoren. Het bedrijf begon in 1993 met deze kabeltool voor Nuon. De eenvoudiger versie IS-NEN-1010 LTE richt zich op elektrotechnische installaties in gebouwen. Er zijn diverse versies van de software. Het basispakket begint bij een prijs vanaf 280 euro. Het leasen van de software is ook mogelijk. Daarbij wordt het aantal keren dat er met de software wordt gerekend, rekening gebracht, naast een basistarief van 90 euro per jaar.

C-services Holland

ICT-bedrijf C-Services Holland, onder meer dealer van Autocad, heeft eveneens een kabelrekentool ontwikkeld: NEN 1010 Kabelberekeningen RD, met zo’n 300 gebruikers. Het is opgebouwd uit verschillende modules en er zijn in totaal 3 versies; base, extended en pro. Het is mogelijk om een grafische weergave te maken en de complete kabelconfiguratie met verdeelkasten. Wie eerst de software wil testen kan een gratis bruikleenpakket aanvragen. Het is ook de prijzigste software. De base-versie kost 539 euro, de extended-versie 769 en de pro-versie 922. Voor installatie op het bedrijfsnetwerk komt er 150 euro bij.

Elektrosoft

In 2016 kwam Elektrosoft met de bijgewerkte kabelrekentool CCS2016, die zo’n 300 euro kostte. Door ziekte van de bouwer is de verkoop tijdelijk gestaakt. CCS2016 heeft een mooie gelikte interface met uitgebreide help-functies.

DC-kabelberekening

Voor installateurs die veel met zonnepanelen werken en aan de DC-kant kabelberekeningen willen maken is Kabel++ het geschiktst. Het is ontwikkeld door Sandker Elektrosoftware. Er is een advanced- en lightversie en er zijn zo’n 1850 gebruikers. De lightversie kost 185 euro, de advanced-versie 285 euro. Die heeft extra mogelijkheden zoals selectiviteit en er zijn veel meer uitbreidingsmodules beschikbaar, waaronder trafo- en hoogspanningsberekening, verdeelnet, schakelkastventilatie en berekening aan DC-bekabeling van zonnestroominstallaties. De software wordt gekocht en dus op een Windows-computer(s) of server geïnstalleerd. Softwarebouwer Sandker biedt nog een andere service: de berekening uitbesteden. De complete berekening gaat per mail naar Sandker die vervolgens de gegevens in Kabel++ zet. Kosten: 65 euro per berekening.

In de cloud

CoreView werkt met het kabelberekeningsprogramma met een andere techniek, cloudsoftware. De webbrowser fungeert als bedieningsorgaan, de software staat op de server van CoreView. Het voordeel is dat er geen updates hoeven te worden geïnstalleerd. Er zijn drie verschillende abonnementen, Light, Advanced en Professional, met een prijskaartje van respectievelijk 180, 399 en 599 euro per jaar. De laatste versie is geschikt tot 6000 ampère en een onbeperkt aantal verdeelkasten en eindgroepen. Bij de instapversie is de maximale stroom gelimiteerd tot 80 A en zijn 1 verdeelkast en 1 eindgroep mogelijk. CoreView is ook de ontwikkelaar van het eenvoudige kabelberekeningsprogramma van NEN.

Revit Stabicad

De 3D-tekensoftware Revit is door leverancier Stabicad voorzien van een kabelberekening. De module kabelberekeningen in Stabicad 12 voor Revit is sinds dit voorjaar beschikbaar. Het maakt een einde aan het opnieuw invoeren van gegevens en lengtes in aparte kabelrekentools. Alles staat immers al levensecht in 3D in de tekensoftware Revit Mep. Het lijkt erop dat de rekentool in Revit-Stabicad dan net zo krachtig is als losse rekensoftware. In Revit is het dan mogelijk om kabels automatisch te dimensioneren, het spanningsverlies te berekenen (ook bij opstarten van motor), maar ook belastingberekeningen voor busbars en de totale belasting op een verdeelkast. Revit is alleen interessant voor installatiebedrijven die meedoen aan Bim-projecten, het merendeel van de installateurs tekent in Autocad-Stabicad, of andere versie. Voor deze 2D-tekensoftware van Autodesk is geen kabelrekentool beschikbaar.

 

Uitgebreide ontwerptools
Vreemde eend in de bijt is Caneco BT van een Italiaans softwarehuis van CAD-tekenprogramma’s. Het is een kabel- en kortsluitberekeningsprogramma gebaseerd op schematische weergave. De software is door de Benelux-importeur Electriciti aangepast aan de Nederlandse NEN 1010 en Belgische AREI. De software zorgt voor de automatische keuze van de beveiligingsapparatuur. Het is een modulair pakket, en het prijskaartje begint bij zo’n 500 euro. Bij Schneider Electric is met Dialeco een gratis variant beschikbaar. Het is meer dan kabelberekeningsoftware. Dialeco optimaliseert de apparatuurkeuze, motiveert Schneider.  Zowel Caneco BT en Schneiders Dialeco hebben meer mogelijkheden, en kunnen voor alleen een kabelberekening in eerste instantie wat ingewikkelder overkomen.

 

Reageer op dit artikel