artikel

Schakel- & besturingspanelen en de warmtehuishouding

elektrotechniek

Paneelbouwers moeten, om kwaliteit te kunnen leveren, zeker aandacht besteden aan de warmtehuishouding in de schakelkast.

Schakel- & besturingspanelen en de warmtehuishouding

Door Evi Husson

De warmtehuishouding in een schakel- en besturingspaneel is in de paneelbouw een zeer belangrijk aandachtspunt. “Ieder component in zo’n paneel geeft logischerwijs warmte af. Op het moment dat je boven een bepaalde temperatuur komt, neemt de veroudering van de componenten en storingen toe en neemt de veiligheid af.” Dit zegt Jan Hartman. Hij is projecmanager Paneelbouw bij de Federatie Paneelbouw. Binnen deze organisatie houdt hij zich bezig met het waarborgen van de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen.

Berekeningstools

Aan de hand van berekeningstools kun je uitrekenen of de kasttemperatuur van een schakel- en besturingspaneel tijdens normaal bedrijf, boven of onder een bepaalde temperatuur zal uitkomen. Hartman: “Blijkt de temperatuur te hoog, dan zal voor een oplossing moeten worden gekozen die de temperatuur binnen de voorschriften houdt. Het ontwerp van de kast aanpassen zodat de warme lucht kan ontsnappen is een optie, maar dit is niet in iedere omgeving mogelijk. Doorgaans valt de keuze dan op de toevoeging van geforceerde koeling.”

Hoe koelen?

De opstelling van het paneel en de af te voeren hoeveelheid warmte bepalen in grote mate welke wijze van koeling gebruikt zal worden. Deze berekeningen en indien nodig de correctieve genomen maatregelen, bepalen de veiligheid, kwaliteit en de levensduur van het schakel- en besturingspaneel.”

De Federatie Paneelbouw introduceerde een kwaliteitslabel voor paneelbouwers en system integrators. Lees meer hierover in het artikel Kwaliteit leveren in de paneelbouw.

Tip van de redactie:  Op Kennisbank Installatie Journaal vertalen experts normen naar de praktijk. Dit door middel van achtergrondartikelen, veel illustraties, voorbeelden, kennistests en interactieve berekeningen. De kennisbank heeft ook een vraagbaak.

 

Reageer op dit artikel