blog

Uurtarief e-installateur bijna 10% gestegen

elektrotechniek

Elektricien.org onderzocht ook dit jaar de uurtarieven in de elektrotechnische installatiebranche.

Uurtarief e-installateur bijna 10% gestegen
Foto: TechniekTalent.nu

Door Jim van Iperen*

Uit het onderzoek blijft dat het gemiddeld uurtarief met 9,48% is gestegen ten opzichte van 2018. Het landelijk gemiddelde uurtarief is nu € 47,93. In 2018 was dat € 43,78 exclusief btw.

5 tot en met 20 werknemers

Bedrijven met 5 tot en met 20 werknemers hanteren een gemiddeld uurtarief van rond de € 50,-. In 2018 was dit € 46,31. De tarieven van kleinere bedrijven en zzp’ers  ligt rond de € 45,- (€ 42,56 in 2018).

Gespecialiseerde et-bedrijven

Gespecialiseerde elektrotechnische bedrijven die alleen aan de zakelijke markt leveren hanteren een veel hoger gemiddeld uurtarief: € 80,83. Denk hierbij aan bedrijven in beveiliging, data en telecominstallaties.

Hoger uurtarief verantwoorden

Het is aannemelijk dat het hebben van een specialisme je een competitief voordeel geeft waardoor je een hoger uurtarief eenvoudiger kunt verantwoorden. Het zijn daarbij ook organisaties met meer mensen in dienst en worden hierdoor geconfronteerd met meer en hogere kosten.

Tarieven in de stad en op het platteland

We hebben ook gekeken of de uurtarieven in stedelijke en landelijke gebieden gelijk op gaat. In landelijke gebieden zien we dat het uurtarief iets harder is gestegen dan in stedelijke gebieden. Het verschil is echter marginaal.

139 installateurs

139 e-installateurs deden in 2019 mee aan ons online onderzoek. 86,9% van deze bedrijven gaven aan lid te zijn van een erkenningsinstantie.

*Jim van Iperen werkt bij elektricien.org, een platform waar elektromonteurs en eindgebruikers elkaar vinden.

Reageer op dit artikel