nieuws

NEN1010:2015 gepresenteerd, maar nog niet verplicht

elektrotechniek

Lang verwacht, al veel besproken, maar nu een feit. De nieuwe NEN1010:2015 is op de beurs Elektrotechniek officieel gepresenteerd. Voorzitter Titia Siertsema van brancheorganisatie Uneto-VNI kreeg het eerste dikke exemplaar overhandigd.

NEN1010:2015 gepresenteerd, maar nog niet verplicht

De nieuwe NEN 1010 is nodig omdat er veel meer elektronica in gebouwen is gekomen. Die zorgen voor hogere harmonischen en blindstromen waardoor dikkere kabels voor de nul-geleider nodig zijn, vatte Willem Wolf van NEN de veranderingen samen.

 

Energiebesparing en mvo

NEN 1010 is niet alleen meer een veiligheidsnorm, ook krijgen installateurs handvaten om energiebesparing in elektrotechnische installaties te bereiken. De volgende uitgave van NEN 1010 gaat nog meer in op de aspecten energiebesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), vertelde Wolf. Naar verwachten komt die update er al in 2017.

Veel veranderd

De vorige versie van NEN1010 dateert van precies 8 jaar geleden en werd eveneens op de vakbeurs Elektrotechniek uitgereikt aan Uneto-VNI. Voorzitter Siertsema vindt het goed dat er een nieuwe versie is gekomen, want er is volgens haar veel veranderd. “We moeten weten hoe we het moeten doen.”

1 juli 2016 verplicht

NEN1010:2015 wordt waarschijnlijk op 1 juli 2016 wettelijk verplicht door een wijziging van het Bouwbesluit. Tot die tijd mogen beide versie gebruikt worden. NEN geeft installateurs het advies om nu al de norm te gebruiken.

 

Reageer op dit artikel