nieuws

Slimme thermostaat daagt uit tot besparen

elektrotechniek

Meedenkende thermostaten leiden tot minder energieverbruik, zo constateert industrieel ontwerper Charlotte Kobus van de TU Delft.

Slimme thermostaat daagt uit tot besparen

 

“Slimme technologie kan het gebruik van energie in huishoudens blijven veranderen, mits goed ontworpen,” zo schrijft De Volkskrant in een interview met de industrieel ontwerper die onderzocht aan welke eisen technologie moet voldoen om mensen minder energie te laten gebruiken.

Gedragsverandering energiegebruik

Het onderzoek van Kobus is uitgevoerd in samenwerking met netwerkbeheerder Enexis. Het zou het eerste veldonderzoek zijn dat op grote schaal gedragsverandering over lange tijd onderzoekt. “Het laat zien dat goed ontworpen slimme technologie tot efficiënter energiegebruik leidt.”

Iconen, cijfers en grafieken

Slimme technologie draagt bij aan besparen als het “past in het dagelijkse leven van de gebruikers en met zachte hand het gewenste gedrag stimuleert.” Liever een scherm op een voor de hand liggende plek aan de muur met iconen, cijfers en grafieken, dan een complex programma op je laptop.

Geen rode iconen

Dat laatste is zogenoemde ‘techniek voor techneuten’. Andere tips zijn om geen rode icoontjes te gebruiken als er teveel energie wordt verbruikt, dat komt bestraffend over en werkt dus averechts.Maak liever met iconen en pijlen op een neutrale wijze duidelijk of je zonnepanelen energie leveren of dat je energie van het net komt.

Eigen oogst

“Van het optimaal gebruikmaken van eigen zonnestroom worden mensen vrolijk – alsof je je eigen aardbeien oogst. Een effectief EMS (energiemanagementsysteem, red.) bevordert deze positieve gevoelens en is toegankelijk voor dagelijks gebruik.”

Controle houden

“En heb het niet alleen over geld. Soms zijn de financiële voordelen te klein om mensen te stimuleren anders energie te gebruiken.” Verder is het weliswaar technisch best mogelijk wasmachines en drogers pas te laten draaien bij voldoende zonne-energie. “Maar niet iedereen wil dat, men wil zelf controle houden. Ze plannen liever zelf vooruit door te kijken naar de voorspellingen op het EMS.”

Een kilowattuur

Over het algemeen leidt de techniek tot minder energiegebruik, zo constateert Kobus. “Net zoals we van voedselproductie zijn vervreemd, hebben veel mensen geen idee wat een kilowattuur is.”

Reageer op dit artikel