nieuws

Smart home, draadloos of bedraad?

elektrotechniek

Smart home, draadloos of bedraad?

Smart homes zijn sterk in opkomst. Gestimuleerd door vooral bruingoed- en witgoedmerken, vragen steeds meer consumenten naar de mogelijkheden om hun huis met technologie te ‘verslimmen’. Bij het bouwen van een Smart Home zijn er twee keuzes: draadloos of bedraad.

Zeker in bestaande bouw bestaat niet altijd de mogelijkheid om bekabeling te gebruiken. Gelukkig zijn er draadloze alternatieven die ook in zulke situaties uitkomst bieden. De twee belangrijkste platforms zijn het draadloze Z-wave protocol en Digitalstrom. Deze keer bespreken we het Z-wave protocol.

Z-wave

Het Z-wave protocol is na de overname van Zensys in 2008 door Sigma Designs doorontwikkeld. Z-Wave is een grote concurrent van Zigbee, een standaard die gebruikt wordt door onder andere Philips Hue. De Z-wave standaard is zeer strikt, waardoor alle apparaten naadloos kunnen samenwerken. Dat is bij Zigbee bijvoorbeeld niet het geval. Daar zijn eigen implementaties en uitzonderingen toegestaan. Met als gevolg dat zelfs Zigbee-apparaten onderling niet altijd vlekkeloos samenwerken.

Mesh

Een groot voordeel van Z-wave is dat het werkt op basis van Mesh. Dit is een netwerktechniek waarbij de verschillende units – de punten in het netwerk – zowel zender als ontvanger zijn. Mesh is daarnaast redundant. Dit wil zeggen dat als er een gedeelte van het netwerk wegvalt, een ander deel het verkeer kan oppakken en routeren. Een Mesh-netwerk herkent dus meerdere routes van ‘A naar B’. Dit is bij een domotica-systeem erg handig, want zo blijven de onderdelen functioneren, ook al valt een module uit.

868 MHz

Draadloze systemen hebben een frequentie nodig om op te werken. Wifi werkt op 2,4 GHz of 5 GHz. De 5 GHz-band is redelijk vrij van interferentie en biedt veel bandbreedte maar het bereik is beperkt. Bij de 2,4 GHz-band is het bereik groter maar is er veel interferentie en de bandbreedte is beperkter. Z-Wave werkt in Europa op 868 MHz: de bandbreedte is in deze band laag maar het bereik is hoog. Ideaal voor Smart Home besturing!

Zuinig

Draadloze systemen hebben natuurlijk stroom nodig om te kunnen werken. Bij inbouwdimmers is dat geen probleem, maar hoe wordt een deursensor of bewegingsmelder van stroom voorzien? Dat kan met batterijen. Z-wave is ontworpen om zo zuinig mogelijk te zijn, juist met het oog op batterijvoeding in de modules. Gemiddeld gaat een batterij daardoor anderhalf tot drie jaar mee.

Fibaro

Er zijn talloze Z-wave modules beschikbaar van verschillende fabrikanten. De bekendste is Fibaro. Dit merk biedteen breed scala aan modules aan, waaronder dimmers, schakelactoren, bewegingsmelders, temperatuursensoren, deur- en raamcontacten en opbouwstekkers. Maar uiteraard zijn er van andere fabrikanten vergelijkbare modules beschikbaar.

Draadloos smart home

Mensen die hun bestaande huis willen omtoveren naar een smart home zijn gelukkig niet afhankelijk van de bedrading in huis. Met onder andere Z-wave zijn er voldoende mogelijkheden om van een bestaand huis een Smart Home te maken zonder daar een dure specialist voor in te schakelen. (tekst gaat verder onder foto.)Dit soort oplossingen zijn voor de installateur zeer toegankelijk wat een groot voordeel is. Als aanvulling op de diensten van de installateur kan een Electrostylist vanuit het gebruik en de beleving van de consument advies geven en dit vervolgens vertalen naar een technische realisatie.

De volgende keer bespreken we het Digitalstrom-systeem, dat via stroomleidingen werkt.
 

Reageer op dit artikel