nieuws

‘Vlamboogbeveiliging standaard onderdeel van installatie’

elektrotechniek

‘Vlamboogbeveiliging standaard onderdeel van installatie’

Eaton adviseert installateurs vlamboogbeveiliging standaard op te nemen in de woonhuisinstallatie.

In Duitsland is vlamboogbeveiliging al verplicht voor elke elektrische installatie. In Nederland wordt in de nieuwe NEN 1010-norm vlamboogbeveiliging voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur aanbevolen.

NEN 1010 & Bouwbesluit

Met ingang van 1 januari 2017 zijn alle veiligheidsbepalingen van de nieuwe NEN 1010 aangewezen in het Bouwbesluit 2012. Artikel 421.7 geeft een aanbeveling voor het treffen van wat wordt genoemd een bijzondere maatregel tegen de effecten van vlambogen. Daarin zijn toestellen voor vlamboogdetectie (Arc Fault Detection Devices – AFDD) aanbevolen in eindgroepen voor onder meer ‘verblijfsobjecten met slaapgelegenheid’, zoals woningen, kinderdagverblijven, zorgwoningen en ziekenhuizen. Eaton vindt dat installateurs die aanbeveling zeer serieus moeten nemen.

Losgetrild contact

“Vlambogen kunnen snel en ongemerkt ontstaan. Er hoeft maar een onvoldoende vast contact of een losgetrild contact te zijn.” Dit zegt Wendy van der Aa, segment manager residentieel bij Eaton.

Beknelde bedrading & muizen

Van der Aa: “Ook kan de elektrische infrastructuur beschadigd raken door beknelde bedrading, een muis die aan de bedrading knaagt, de bewoner die met een spijker of schroef de isolatie van een stroomdraad geraakt heeft of een verouderde installatie. Er ontstaat kortsluiting en brand kan het gevolg zijn. Het gebeurt dagelijks en overal en de gevolgen in persoonlijke en financiële zin kunnen enorm zijn.”

Aardlekschakelaars & installatieautomaten

Aardlekschakelaars en installatieautomaten zijn al decennia verplicht om het risico op brand in de elektrische installatie te verkleinen. Maar aardlekschakelaars en installatieautomaten zijn volgens Eaton veelal niet in staat om seriële of parallelle vlambogen te detecteren. Het gaat om lage stroom vonkontladingen die meestal onder de nominale afschakelstroom van de installatieautomaat blijven. De automaat zal dan ook in de meeste gevallen niet afschakelen.

‘Kleine prijs’

De gevolgen hiervan zijn eenvoudig en tegen lage kosten te voorkomen, zegt Eaton. Van der Aa: “Een goede vlamboogbeveiliging kost maar een paar cent per eindgroep per dag. Dat is een kleine prijs voor zo’n belangrijke bescherming.”

Brandrisico terugdringen

Volgens Van der Aa hoort vlamboogbeveiliging bij een goed functionerende en veilige installatie.  “Het is duidelijk dat gebruik van vlamboogdetectie zal bijdragen om het brandrisico op significante wijze terug te dringen. Dat verhoogt de veiligheid van de consument.”

AFDD+

Eaton introduceerde onlangs een nieuwe beveiligingscomponent voor vlamboogdetectie (AFDD+). De component zorgt niet alleen voor vlamboogdetectie maar heeft ook de functies van een aardlekschakelaar en een kortsluit- en een overstroombeveiliging.

Campagne LiveSafe

Met de speciale campagne LiveSafe vraagt Eaton aandacht voor vlamboogdetectie en bescherming tegen brand. Achtergrondinformatie, inclusief twee whitepapers en een video over hoe een vlamboog ontstaat en hoe de risico’s kunnen worden gereduceerd staat op www.eaton.com/nl/livesafe.

Reageer op dit artikel