nieuws

NEN 1010 & bad- en doucheruimten

elektrotechniek

NEN 1010 & bad- en doucheruimten

Wat zegt NEN 1010 over elektrische installaties in bad- en doucheruimten?

Elektrisch gezien is de badruimte één van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een badruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de toepassing van beschermingsleidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen.

Dodelijke stroom

De mens heeft in de badruimte meestal een doornatte huid of bevindt zich in het water. Daardoor is de weerstand van de huid zeer laag. Een kleine aanraakspanning is al voldoende om een gevaarlijke en zelfs dodelijke stroom door het menselijk lichaam te laten lopen.

Extra eisen aan e-installatie

De lichaamsweerstand is in badruimten ook anders. Dit omdat bescherming in de vorm van schoeisel en dergelijke veelal ontbreekt. Daarom worden er hier extra eisen gesteld aan de elektrische installatie.  Lees meer over dit onderwerp in het artikel NEN 1010: elektrische installaties in bad- en doucheruimten.

Lees ook:

NEN 1010: nieuw deel over energie-efficiëntie

Aarden en vereffenen volgens NEN 1010

NEN 1010: moet een pv-omvormer achter een aardlekschakelaar? 

‘Slechte toegankelijkheid NEN 1010 geeft problemen’ 

NEN 1010: wat zou u willen veranderen?

 

Reageer op dit artikel