nieuws

Slimme gebouwautomatisering voor ‘beste terras van Nederland’

elektrotechniek

Grandcafé ’t Gerecht in Heerenveen is uitgeroepen tot winnaar van de Terras Top 100 2018. Dit mede dankzij slimme gebouwautomatisering.

Slimme gebouwautomatisering voor ‘beste terras van Nederland’

Heinsius Electrotechniek realiseerde de specifieke gebouwautomatisering voor het terras.

Sensoren

Het terras van Grandcafé ’t Gerecht heeft 260 zitplaatsen en is voorzien van heaters. Deze slaan aan wanneer de buitentemperatuur zich onder een ingestelde ondergrens bevindt. Dit dankzij  KNX-gestuurde aanwezigheidssensoren. De heaters staan alleen aan als de sensoren mensen detecteren.

Leestip: Alles krijgt een sensor

KNX-gestuurd

Heinsius Electrotechniek installeerde ook sensoren onder de parasols op het terras aan de voorkant van het gebouw. Die sensoren zorgen dat het bedienend personeel via de KNX-gestuurde automatisering meteen een seintje krijgt als mensen op het terras plaatsnemen.

Audio-installatie automatiseren

In het grandcafé automatiseerde Heinsius Electrotechniek alle technische installaties op basis van KNX. Zoals de verlichting en de audio-installatie. “Afhankelijk van het tijdstip gaan bepaalde lampen aan of juist uit. Ook de muziek past zich aan bij de scene die op dat moment wordt opgeroepen. Daar heeft het personeel geen omkijken naar”, zegt systeem integrator Hedser Heinsius.

Leestip: gratis whitepaper over domotica 3.0

Lampen dimmen

“Met een zo’n scene zorgen we dat het binnen in de zaak altijd goed en gezellig verlicht is. Zo kunnen mensen van buitenaf zien dat zij binnen moeten zijn voor de gezelligheid. Zou je de zaak op dat moment onvoldoende verlichten dan lijkt het van buitenaf of ’t Gerecht gesloten is. Zodra het buiten donker is, treedt een nieuwe scene in werking. Daarin dimmen we de lampen in de zaak.”

 Lees ook:

KNX-instappakketten voor installateurs makkelijk te programmeren

Markt voor slimme gebouwautomatisering staat op kantelpunt

Aanhaken bij het Internet of Things

 

 

Reageer op dit artikel