nieuws

‘Laat de energiemeter 30 centimeter zakken’

elektrotechniek

Installateurs en Hager gingen samen aan de slag. Doel: een buisinvoerstuk ontwerpen dat meer ruimte laat voor de montage.

‘Laat de energiemeter 30 centimeter zakken’

Installatiegemak moet voorop staan, melden de installateurs. Ze zijn het erover eens dat de starre houding van energiebedrijven een belangrijke reden is voor hun moeilijke werkomstandigheden: de standaardhoogte voor de montage van de elektriciteitsmeter is 1,60 m.

Weinig ruimte voor groepenkast en aansluitingen

Omdat in oudere woningen de gangbare hoogte van de meterkast twee meter is, blijft daar weinig over voor de groepenkast en de aansluitingen. Helemaal als een schuine trap ook nog ruimte van de kast afsnoept. En dat terwijl volgens de heren de gedachte achter deze montagehoogte achterhaald is: die werd volgens hen ooit ingevoerd zodat de meteropnemer zonder bukken zijn werk kon doen. Maar die komt nooit meer langs: de klant geeft zelf de meterstanden door, of heeft een slimme meter. De monteurs voelen veel voor een gezamenlijke actie van producenten, installateurs en vakbladen om de energiebedrijven over te halen de energiemeter 20 tot 30 centimeter te laten zakken.

Lees meer over de bijeenkomst in het artikel Installateurs en Hager ontwerpen samen

RDM-makerspace

De sessie vond plaats in de RDM-makerspace in Rotterdam. Deze fabriekshal is voorzien van computergestuurde machines, zoals 3D-printers, lasersnijders, cnc-frezen, een robotarm en een productieruimte voor kleine series elektronicaproducten. Die faciliteiten werden tijdens de co-creatiemiddag deels ingezet.

Lees ook:

Minimale afmetingen meterkast punt van zorg

De groepenkast & NEN-normen

Reageer op dit artikel