nieuws

Producten of diensten leveren ‘as-a-service’ in opkomst

elektrotechniek

Steeds vaker worden diensten of producten, die normaal gesproken in één klap of periodiek worden afgenomen, omgezet naar een levering ‘as-a-service’. Maar hoe zorg je ervoor dat zowel de leverancier als de klant er beter van worden?

Producten of diensten leveren ‘as-a-service’ in opkomst

Bij servitization worden producten of diensten niet in één keer of periodiek afgenomen, maar geleverde ‘as-a-service’. Als bedrijven dit concept goed invullen, is de omzet niet alleen beter te voorspellen, maar stijgt deze (op de lange termijn) ook. Dit zegt Arjan van Beek, manager sales bij HSO.

Augmented Reality

Arjan van Beek schreef voor Installatie Journaal een blog. Hierin bespreekt hij vijf stappen die helpen servitization succesvol te laten verlopen. Zo adviseert hij gebruik te maken van augmented reality (AR).

Leestip: Licht afnemen als dienst is in opkomst

Reageer op dit artikel