nieuws

Complexe procesbesturing voor premium kwaliteit vis

elektrotechniek

Kingfish Zeeland kweekt geelstaart koningsvis (Yellowtail Kingfish) met water uit de Oosterschelde voor toprestaurants in Europa. Reijnhout Elektro realiseerde de complexe procesbesturing. Hierbij is gebruik gemaakt van Draka-kabels.

Complexe procesbesturing voor premium kwaliteit vis
Vanuit geconditioneerde besturingsruimtes loopt de veldbekabeling naar de procesinstallaties. Foto: Draka

Kingfish Zeeland heeft veertig kweektanks van 5 tot 300 m3 . Hierin zwemmen duizenden vissen.

Gesloten systeem

De kwekerij is gevestigd in Kats en maakt gebruik van een gesloten systeem. Het systeem zuivert water uit de Oosterschelde en verrijkt het met zuurstof. Het water wordt verwarmd met warmtewisselaars. De kwekerij maakt gebruik van groene stroom. Leidingwater wordt nauwelijks gebruikt. De vissen krijgen biologisch voer zonder antibioticum en het water wordt gezuiverd voordat het wordt terug geloosd.

Leestip: Gratis whitepaper over  kabelbeschermingsbuizen

Systemen integreren in één besturing

De procesbesturing bestaat uit vier kweeksystemen. Elk systeem werkt onafhankelijk en heeft zijn eigen waterzuiveringsinstallatie, besturingslasten en voeding. “Wij hebben die verschillende besturingssystemen gerealiseerd en onderling gekoppeld”, vertelt directeur-eigenaar Tim Reijnhout van Reijnhout Elektro. “De grootste uitdaging was het integreren van de externe systemen, zoals de zuurstoftoevoer, de verwarming, de zuivering, het voersysteem en de assimilatieverlichting, in één besturing.

Close-up van een van de besturingssystemen. Foto: Draka

Minder spanningsverlies

Vanwege de zilte omgeving zijn de besturingskasten in drie geconditioneerde ruimtes ondergebracht. Van daaruit loopt de veldbekabeling naar de procesinstallaties. “Zo besparen we kabel en is de bedrijfszekerheid hoger, doordat er minder spanningsverlies optreedt”, zegt Reijnhout. “Ook integreerden we veel alarmeringen, bijvoorbeeld voor een te laag zuurstofgehalte en waterniveau.” De kweeksystemen zijn redundant uitgevoerd. Noodstroomaggregaten houden ze ook bij stroomuitval operationeel.

Kabels van Draka

Reijnhout koos voor machine- en veldbekabeling van Draka. Draka leverde diverse kabelberekeningen  en  het complete scala aan kabels, waaronder stuurstroomkabels (ook EMC), voedingskabels, netwerkbekabeling en EMC-motorkabels.

Overzicht van een kweeksectie van Kingfish Zeeland. Foto: Draka

Reageer op dit artikel