nieuws

Monteursdiploma elektra voor statushouders

elektrotechniek

Tien statushouders ontvingen gisteren bij netwerkbedrijf Alliander het mbo-diploma elektramonteur. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) reikte de diploma’s uit.

Monteursdiploma elektra voor statushouders

Door de groeiende economie en de energietransitie is de hoeveelheid werk van Alliander de afgelopen jaren flink gegroeid. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe technici nodig.

Statushouders opleiden

Alliander wil aan meer technici komen door statushouders, asielzoekers die als vluchteling zijn erkend, op te leiden tot monteur. Hiervoor startte Alliander met Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF), Temphory, bouwbedrijf BAM Infra, ROC De Graafschap en Quercus Energy Technicians een speciaal opleidingsprogramma.

Baangarantie

De groep startte in november 2017 met een opleiding van vijf maanden. Daarna volgde een stage van acht maanden. De stage werd uitgevoerd bij bouwbedrijf BAM Infra of netbeheerder Liander (onderdeel van Alliander).

Vaste baan bij Alliander

De statushouders gaan nu aan het werk als leerling-monteur. Ze werken hierbij nauw samen met een ervaren monteur en gaan uiteindelijk zelfstandig aan de slag. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een vaste baan bij Alliander.

Officiële pilot

De opleiding krijgt een vervolg. In mei start een nieuwe groep van tien statushouders met de opleiding. Minister Koolmees en Ingrid Thijssen, CEO van Alliander, ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst waarmee het opleidingsinitiatief een officiële pilot van het SZW-programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt wordt.

Reageer op dit artikel