nieuws

Elektrische auto met 5 m2 zonnecellen geïntroduceerd

elektrotechniek

De onthulling van de eerste volledig elektrische auto, die geschikt is voor langere afstanden en bovendien te laden uit zonnecellen op het dak, is een feit.

Elektrische auto met 5 m2 zonnecellen geïntroduceerd

Nederland is een autobouwer rijker. Zelfs een bouwer van een ultramoderne elektrische auto. De zogeheten Lightyear werd dinsdag 25 juni gepresenteerd. Het bedrijf Lightyear werd in 2016 opgericht door alumni van Solar Team Eindhoven, die meermaals de Bridgestone World Solar Challenge wonnen. Sinds de oprichting heeft Lightyear niet minder dan 20 miljoen euro aan subsidies en investeringen ontvangen. Volgens Lex Hoefsloot, mede-oprichter van Lightyear, breekt met de onthulling een nieuw tijdperk in mobiliteit aan. 

Relatief kleine batterij 

De Ligthyear One kan volgens de makers een afstand van maar liefst 725 kilometer overbruggen met een relatief kleine batterij. Dat is mede te danken aan het lage gewicht van de auto. Bovendien laadt de batterij zichzelf op met de energie uit de zonnecellen op het dak, waarmee je tot wel 20.000 kilometer per jaar zou kunnen laden. Ook is het mogelijk de auto met een ‘gewone stekker’ op te laden. 

Prijskaartje 

Volgens de makers zijn al er al meer dan honderd gegadigden voor de auto, die volgens planning in 2021 moet worden geleverd aan klanten. Onduidelijk is wie de opschaling van de productie gaat realiseren. Aan het voertuig hangt vooralsnog een prijskaartje van 119.000 euro voor de eerste 500 exemplaren. Daarna gaat de prijs naar 149.000 euro. Ook wordt het mogelijk de auto te leasen voor een bedrag van 1879 euro per maand. Volgende modellen zullen minder gaan kosten, zo is de verwachting. 

5 m2 zonnecellen 

Op het dak en de motorkap bevindt zich 5 m2 aan zonnecellen (samen maximaal 1250 watt) die volgens Lightyear in Nederland per jaar zo’n 700 kWh energie kunnen leveren. De zonnecellen zijn in staat per uur 12 km aan rijafstand bij te laden. In de zomer zouden de zonnecellen volgens de bouwers het bereik dagelijks met 50 tot 70 kilometer kunnen verlengen. Het jonge bedrijf claimt dat de zonnecellen 20 procent efficiënter zijn dan standaard zonnecellen. Bovendien zijn de zonnecellen voorzien van veiligheidsglas om beschadigingen te voorkomen.  

Batterijcapaciteit 

De accu van de auto zou met een snellader van 60 kW in een uur 507 km te rijden kilometers kunnen ‘bijladen’. Voor de aandrijving is het voertuig uitgerust met vier elektromotoren – direct in de wielen – die de auto een acceleratie geven van 0 tot 100 km/h in 10 seconden. De auto heeft afgedekte wielkasten bij de achterwielen om een zo laag mogelijke luchtweerstand te bereiken.

 

Specificaties

Lightyear One

 

 

Bereik 725 km
Aandrijving (in wielen) 4 onafhankelijk bestuurde elektromotoren
Energieverbruik 83 Wh/km
Totaal vermogen 100 kW
Capaciteit batterij 60 kWh
Laadsnelheid zon 12 km/h
Laadsnelheid 3,7 kW 35 km/h
Laadsnelheid 22 kW 209 km/h
Laadsnelheid 60 kW 570 km/h
Gewicht 1300 kg
Acceleratie 0 – 100 km in 10 seconden
Vervoercapaciteit 5 volwassenen
Software-updates draadloos
Bedieningssleutel draadloos
Bagageruimte 780 liter
Uitgebreide bagageruimte 1701 liter
Afmetingen 5057 x 1898 x 1426 mm (lxbxh)
Media Apple CarPlay / Android Auto
Prijs nu 119.000, later 149.000 euro

 

 

Reageer op dit artikel