partner nieuws

Campagne Eaton: bescherming tegen branden

elektrotechniek

Campagne Eaton: bescherming tegen branden

Eaton voert campagne voor uitgebreide bescherming tegen branden die ontstaan in de elektrische installatie. 

Eaton heeft een nieuwe whitepaper die wijst op de risico’s van brand  ten gevolge van vlambogen in woonhuis- en kleinzakelijke installaties. De whitepaper beschrijft manieren om dit te voorkomen.

 Brand 

Rook, vuur en vlammen veroorzaken immense schade aan woningen en vormen een aanzienlijk risico op letsel of overlijden. In Europa eisen branden jaarlijks ongeveer 4.000 mensenlevens, dit komt neer op ongeveer 11 slachtoffers per dag. Omdat meer dan 25 procent van de gebouwbranden ontstaan in de elektrische installatie, lanceert power management bedrijf Eaton een campagne om meer achtergrondinformatie en ondersteuning te bieden. 

 Whitepaper 

In dit kader bracht Eaton een gedetailleerde whitepaper uit waarin auteur Alfred Mörx, onafhankelijk expert op het gebied van elektrische veiligheid in Europa, branden met een elektrotechnische oorzaak en in het bijzonder vlambogen bestudeert. Hij gaat in op beschermingsconcepten die risico’s bij het ontwerpen en implementeren van een installatie kunnen verminderen, met name voor gebouw- en woonhuisinstallaties. Hij stelt dat in de overeenkomstige technische bepalingen van de IEC passende voorzieningen zijn overgenomen met betrekking tot het gebruik van vlamboogbeveiliging en vlamboogdetectie componenten. 

Typen beveiliging 

Branden met een elektrotechnische oorzaak kunnen tal van oorzaken hebben, waarvoor verschillende typen beveiliging nodig zijn. Bij kortsluiting zal bijvoorbeeld een installatieautomaat afschakelen bij het overschrijden van een kritische stroomwaarde. Dit voorkomt thermische schade aan de installatie. Een aardlekschakelaar detecteert stroom die niet terugkeert naar het beginpunt, maar ongewenst naar aarde vloeit. Op die manier beschermt de aardlekschakelaar tegen aanrakingsgevaar. Aardlekbeveiligingscomponenten op zich bieden geen doeltreffende bescherming tegen branden met een elektrotechnische oorzaak. De stroom van een vlamboog is kleiner of gelijk aan de nominale stroom, maar heeft veel hogere frequenties die ver boven de nominaal stroom liggen.  

Digitale detectie-eenheid 

Herkenning van dit frequentiepatroon vereist een digitale detectie-eenheid. Daarom werd de AFDD+ met vlamboogdetectie geïntroduceerd conform IEC 62606.  AFDD+ kan reageren op onopgemerkte, maar uiterst gevaarlijke vlambogen en ze kan uitschakelen. 

Eaton 

Een gegarandeerde bescherming van laagspanningsinstallaties is een kerncompetentie van Eaton, dat meer dan honderd jaar ervaring heeft in beschermingstechnologie voor verdeelinstallaties. Met innovaties, zoals de aardlekautomaat met geïntegreerde overstroombeveiliging en de digitale aardlekschakelaar, biedt het bedrijf zijn klanten een uniek gamma toonaangevende producten aan.  

AFDD+ 

Eaton heeft nu een alles-in-één oplossing gelanceerd. De AFDD+ detecteert en beschermt tegen vlambogen, aardlekstromen, overstroom en kortsluiting. Het is een kostenefficiënte, krachtige, betrouwbare en gemakkelijk te plaatsen totaaloplossing die bijdraagt aan een verhoogde veiligheid voor gebouwen met slaap- of woonvertrekken. Denk hierbij ook aan verzorgingshuizen, dagcentra en gebouwen met een verhoogd brandrisico door de materialen die er worden verwerkt of opgeslagen. 

 Ga naar www.eaton.com/nl/livesafe voor meer informatie over bescherming tegen brand door vlambogen en download de gratis whitepaper van 24 pagina’s.  

Reageer op dit artikel