partner nieuws

Op weg naar een school met onbeperkte, draadloze bandbreedte

elektrotechniek

Op weg naar een school met onbeperkte, draadloze bandbreedte

KIEN Innovatiemeesters organiseerde op 13 september 2017 het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (voorheen: Technodag) in Woerden.

Joos Ockels, de vrouw van de te vroeg overleden astronaut Wubbo Ockels, trapte af met een inspirerende toespraak over de stappen die we samen kunnen zetten richting een duurzamere toekomst en het belang van goed onderwijs. Vervolgens werd er ingegaan op de ideale leeromgeving en hoe KIEN Innovatiemeesters, kennisinstellingen, scholen en installateurs kunnen samenwerken om die leeromgeving daadwerkelijk te realiseren.

Elke stap is er één

Joos Ockels ging in op het gedachtegoed van haar man die als geen ander vanuit de ruimte heeft gezien hoe kwetsbaar de aarde is. “Er is maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. We hebben geen reserve.” Hoe slecht we ook met de aarde omgaan, optimisme kan ons redden. Duurzaamheid is dus niet minder, maar anders en veel leuker. Duurzaamheid en de juiste mindset moeten volgens haar dan ook doorgevoerd worden in het onderwijs. Joos Ockels stimuleert daarom als geen ander het concept Frisse Scholen.

De ideale leeromgeving

Een Frisse School is een school waar alles in het teken staat van de ideale leeromgeving anno nu: van klimaat tot kleurgebruik en van docent tot datanetwerk. Het blijkt echter dat de meerderheid van de scholen nog steeds niet fris is. “Het is urgent dat we hier iets aan gaan doen! We moeten nu en met elkaar actie ondernemen om meer frisse en vooral slimmere scholen te realiseren”, aldus Marco van Zandwijk van het Landelijke Kenniscentrum Ruimte-OK.

Fotonisch en draadloos datanetwerk

KIEN Innovatiemeesters bracht tijdens het evenement alle partijen samen die nodig zijn voor de realisatie van meer frisse scholen: van kennisinstellingen en onafhankelijke schooladviseurs tot aan installateurs. Er werd specifiek ingegaan op hoe we samen over kunnen gaan tot een supersnel fotonisch en draadloos datanetwerk in een Frisse School.

VLC-technologie

Voor de realisatie van dit datanetwerk bieden twee baanbrekende technologieën mogelijkheden. De VLC (Visible Light Communication) technologie maakt gebruik van bestaande verlichtingsleds. De ontwikkeling daarvan is zover dat binnenkort producten beschikbaar zijn voor draadloze dataverbindingen zonder radiogolven. Omdat deze geen last hebben van onderlinge storing in het radioverkeer, leveren ze een betere ervaring dan WiFi.

IRLC-technologie

De IRLC (Infrared Light Communication) technologie, die ontwikkeld is door de TU/e verlegt de grenzen naar datasnelheden die vele malen sneller zijn dan WiFi. De technieken kunnen naast elkaar geïmplementeerd worden.

Luisteren naar docenten en leerlingen

Als we een school willen realiseren met onbeperkte draadloze bandbreedte, moeten echter alle neuzen dezelfde richting in staan. “Nu is het moment dat er actie moet worden ondernomen”. “Schoolbesturen, kennisinstellingen en installateurs moeten samenwerken voor de realisatie van de Frisse School en er moet goed geluisterd worden naar de wensen en behoeften van zowel docenten als leerlingen”, aldus Twan Jochijms van KIEN Innovatiemeesters.

“Prachtige initiatieven”

Het is noodzakelijk dat er nu iets gebeurt, voegt Dick van Tulden van Syntegraal toe en zoals Joos Ockels zei “er zijn genoeg belemmerende bomen, maar het is de kunst om tussen die belemmerende bomen door te kijken. Daar ontstaat innovatie en kunnen we samen prachtige initiatieven bewerkstelligen.”

Reageer op dit artikel