artikel

Kun je pv-panelen direct aansluiten op een thuisbatterij?

energie

Opslagsystemen voor zonnestroom spreken tot de verbeelding. Altijd elektriciteit, ook bij een stroomstoring. In dit artikel behandelen we een aantal veelgestelde vragen over thuisbatterijen.

Kun je pv-panelen direct aansluiten op een thuisbatterij?

Door Richard Mooi

Wanneer worden thuisbatterijen een markt in Nederland?

Om eerlijk te zijn pas na 2023. In dat jaar wordt de huidige salderingsregeling langzaam versoberd, om in 2031 helemaal te zijn verdwenen. Tot 2023 mag een consument het openbare elektriciteitsnet als gratis accu gebruiken.

Zijn er al systemen geplaatst?

Ja, maar niet meer dan enkele honderden, schatten wij. Het zijn pilots van woningcorporaties, energiebedrijven of leveranciers/importeurs van thuisbatterijen. Vooral om ervaring op te doen of om als referentie te gebruiken. Heel af en toe gaat een particulier helemaal op eigen initiatief over tot plaatsing.

PV-panelen

Kun je pv-panelen direct op een thuisbatterij aansluiten?

Bij sommige batterijopslagsystemen kan dat wel. Ze hebben dan een ingebouwde hybride-omvormer. Bijvoorbeeld ABB React-2, Tesla Powerwall-2, Qcells Q.home en Eaton xStorage. Het is dan een compleet systeem, er zijn geen extra componenten meer nodig. De zonnepanelen worden op de batterij aangesloten, en de batterij is via een vaste aansluiting met de 230 Vac-huisinstallatie verbonden.

Is er altijd een netomvormer ingebouwd?

Nee, niet altijd, er zijn ook ‘kale’ accu’s, met alleen een batterijmanagementsysteem om overlading en te sterke ontlaadstromen te voorkomen. De batterij functioneert dan alleen in combinatie met een externe omvormer. Dat kan een bestaande omvormer zijn, zoals bij SolarWatt myStorage maar in de meeste situaties is een losse hybride-omvormer nodig. Die hybride-inverter wordt de stroomregelaar tussen zonnepanelen, batterij en de woning. Het aanbod hybride-omvormers is nog niet zo groot, maar bijvoorbeeld SMA, Goodwe, SolaX en Libra Energy (Smartverter) maken ze.

Hybride-inventer

Hoe weet de hybride-inverter dat er verbruik is in de woning?

Minstens één ampèremeter in de groepenkast meet het verbruik tussen het openbare elektriciteitsnet en de huisinstallatie. De stroomsensor meet de stroomsterkte direct na de hoofdschakelaar en detecteert of er stroom de woning wil verlaten. Het betekent dat de zonnepanelen meer vermogen leveren dan in de woning nodig is, en het managementsysteem in de hybride-inverter weet nu dat de overtollige stroom beter kan worden opgeslagen in de batterij.

Stroommeting

Is de zon weg, en heeft de woning een elektriciteitsvraag, dan komt de stroom in eerste instantie uit de batterij. Dat gebeurt ook weer via de stroommeting op de fasen vanaf hoofdschakelaars of via vermogensmeters op de afgaande groepen. Het doel is hetzelfde: De stroom naar het openbare net houdt het managementsysteem in de hybride-inverter op precies nul ampère. Is de accu leeg, dan staakt de hybride-omvormer de teruglevering aan de woning en komt de elektriciteit gewoon uit het net. Bij uitgebreidere managementsystemen wordt ook het verbruik van de afgaande eindgroepen gemonitord en zelfs apparaten geschakeld. Maar dat is meestal het werk van losse energiemanagers.

Hoe sluit je de batterij aan?

De (bestaande) DC-kabels tussen zonnepanelen en omvormer worden losgekoppeld en verbonden met de ingebouwde of losse hybride-inverter bij het accusysteem. Bij de uitgebreidere hybride-omvomers zijn zelfs meerdere strings met eigen MPPT aan te sluiten. De 230 Vac-aansluiting van de hybride-inverter krijgt een aparte eindgroep in de groepenverdeler. De afgaande eindgroepen of de aansluiting met de hoofdschakelaar moet(en) nog worden voorzien van een stroom- of energiemeter die via een bus- of eigen protocol met de hybride-inverter communiceert.

Kun je ook nog wat instellen?

Dat kan zeker, via het instellingenmenu van de hybride-inverters zijn veel keuzemogelijkheden. De hoeveelheid capaciteit die minimaal aanwezig moet blijven bijvoorbeeld, maar ook wat er in de winter moet gebeuren. Laad je de accu met de waterige winterzon een klein beetje op, om weer leeg te trekken, of zet je ‘m in die periode helemaal uit? En hoeveel capaciteit moet er dan in blijven? Maar ook of het systeem voor noodstroom ingesteld moet worden en hoeveel capaciteit altijd beschikbaar moet zijn bij stroomuitval.

Meer vragen over thuisbatterijen worden beantwoord in een volgend artikel.

 

Vakbeurs Energie 2019

Van 8 tot en met 10 oktober is de vijftiende editie van de Vakbeurs Energie. Energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving en de industrie staan hierbij centraal. De beurs wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.  Interesse? U kunt zich hier registreren voor Vakbeurs Energie 2019.

Reageer op dit artikel