artikel

“Grenzen tussen e- en w-werk vervagen”

energie

“Aardgas verdwijnt als verwarmingsbron en elektriciteit neemt die rol in veel gevallen over. Je gaat kortom in woningen van twee energiebronnen naar één. Dat betekent dat het voor de hand ligt dat je je als e-installateur ook op verwarmen gaat richten, wat van oudsher het werk was de w-installateur. En dus ligt er voor e-installateurs een grote markt open”, aldus Peter Bos, bedrijfsleider bij Draaijer Installatietechniek.

“Grenzen tussen e- en w-werk vervagen”
Beeld: NFP Photography

Door Ferdinand Pronk 

“Eigenlijk zijn er geen keiharde e- en w-installateurs meer”, constateert Bos. “Neem vloerverwarming. Dat is w, maar dankzij de ruimtetemperatuurregeling ook e. En een quooker is een w-ding, maar je hebt er wel voorzieningen voor nodig in de meterkast. Installaties worden steeds complexer en de markt wordt veeleisender. Als bedrijf moet je mee! Je moet genoeg van beide vakgebieden weten om de klant goed te kunnen helpen. “ Bij die integratie ziet Bos vooral kansen voor de e-installateur: “Zie je de echte w-installateur al een groepenkast bijplaatsen?”

Van oudsher totaalinstallateur

Draaijer Installatietechniek uit Elburg is van oudsher totaalinstallateur. “We doen regulier installatiewerk, zoals advies, ontwerpen, installeren, onderhouden en keuren op zowel e- als w-gebied. Daarbij verschuiven onze activiteiten steeds meer naar duurzame oplossingen. Het cv-onderhoud hebben we een paar jaar geleden uitbesteed en we plaatsen nog maar mondjesmaat ketels. Dit jaar een stuk of vijf, tegenover zo’n vijftig warmtepompen, waarvan tachtig procent grondgebonden. Die pompen zijn voor ons trouwens niet nieuw, we plaatsen ze al zo’n dertig jaar, de eerste grondgebonden pomp in de jaren negentig.”

We moeten nieuwe monteurs vooral zelf opleiden

Noodzaak

Bos merkt dat het steeds grotere meerwaarde heeft om totaalinstallateur te zijn. In het verleden was het vooral handig om op beide terreinen actief te zijn, maar tegenwoordig is het haast een noodzaak. “Als je bezig bent met het verduurzamen van bestaande panden, zitten daar zowel e- als w-kanten aan.  Bij de uitvoering is het een groot voordeel dat je alle kennis in eigen huis hebt. Je hoeft er geen andere partij bij te halen. Niet voor de kennis tenminste, eventueel doen we dat wel ‘om tijd te kopen’. Opdrachtgevers vinden het ook een voordeel dat de techniek in één hand is.”

Nee durven zeggen

Is het zichtbaar in de orderportefeuille dat je als totaalinstallateur werkt? “We hebben voldoende werk en zorgen ervoor dat we ons niet overeten. Net als wanneer je naar een restaurant gaat: zorg dat je goed eet, maar dat je niet overvol raakt. We zorgen dat we het werk goed aan kunnen en dat het niet veel te druk wordt. Want dat ga je klanten teleurstellen of niet leveren wat je toezegt. Dus zeggen we zo nodig nee: ik wil het best maken, maar het komt nu niet uit. Kunnen we het doorschuiven.”

Werk met uitdagingen

Draaijer kiest bewust in welk type projecten het bedrijf stapt: “We houden niet van grote projecten waarbij je in bouwconcepten grote series woningen bouwt. Dan ben je onderdeel van een groot bouwteam en wordt je als monteur al snel een soort assemblagemedewerker. Je krijgt de buizen op maat aangeleverd en hoeft ze alleen nog maar door voorgeboorde gaten te schuiven. Ik overdrijf een beetje… Maar dat zijn geen projecten waar we veel plezier aan beleven. Wij doen bij voorkeur de ‘eentjes en tweetjes’: individuele woningen waar onze jongens hun kennis en vaardigheden helemaal kwijt kunnen.”

Contact met klanten

Het spreekt Bos aan dat je in dat soort projecten direct contact hebt met de klant en over alle onderdelen van de installatie kunt praten. “Ik was gisteren bij een vader en een zoon die allebei bouwplannen hebben. De vader heeft al jaren een warmtepomp die bijna aan vervanging toe is. En de zoon gaat een nieuw huis bouwen. We hadden samen de uitdaging om de woning bijna energieneutraal te maken, zodat je geen of bijna geen belasting op het net geeft. En dus keken we naar het totale pakket. Verwarming en tapwater via een grondgebonden warmtepomp. En een energiemanagementsysteem waarbij je bijvoorbeeld zorgt dat je de energie die je opwekt met je zonnepanelen gebruikt als je productie hebt. Je hebt het dan over een slimme woning, die de bewoners het regelwerk uit handen neemt.”

Slimme woning

Dergelijke oplossingen sluiten aan bij de manier waarop Draaijer zich in de markt zet: ze bouwen duurzaam en slim: “We maken voor onze klant een comfortabele woning die een minimum aan energie vraagt. En daarbij zorgen we dat die bewoner de baas blijft over zijn woning. We hebben het daarom niet over ‘domotica’. Dan heb je het al snel over knx en systeemintegrators. Wij kiezen al jaren een systeem dat je als klant zelf kunt programmeren en dat betaalbaar is. We kunnen het net zo snel installeren als een conventioneel systeem. Het levert bovendien woningen op die klaar zijn voor de toekomst: we sorteren voor op the internet of things. Zonder problemen kun je een slimme aansturing van apparaten toevoegen.”

Eigenlijk zijn er geen keiharde e- en w-installateurs meer

Mensen zelf opleiden

Is het door een ‘sexy’ installateur te zijn die creatief is, slimme dingen doet en integraal werkt makkelijk om monteurs te vinden? Dat valt een beetje tegen, merkt Bos. “We kunnen wel jongens krijgen, maar we willen de beste hebben. En die zijn in deze regio niet makkelijk te vinden. Misschien omdat veel andere bedrijven hier traditioneler werken. De technieken die wij toepassen, hebben de jongens bij andere bedrijven nog nooit gemaakt. Daarom moeten we nieuwe monteurs vooral zelf opleiden. Met alleen scholing red je het niet, je hebt er ook de praktijk voor nodig. Doordat we e en w in hetzelfde bedrijf hebben, lukt dat makkelijker. We laten jongens ze onder begeleiding nieuwe werkzaamheden uitvoeren en dan pikken ze het wel op. Je kunt werkzaamheden ook slim combineren: w-monteurs maken bijvoorbeeld de buitenopstelling van zonnepanelen en een e-monteur sluit ze binnen verder aan. In de dagelijkse praktijk zie je bij ons die verstrengeling. E-monteurs doen w-werk en andersom. En dat vinden ze leuk.”

Bijblijven

“We zorgen dat ook bestaande medewerkers bijblijven met nieuwe technieken. Waarbij je trouwens merkt dat nieuwe techniek meestal een doorontwikkeling is van wat al langer bekend is, dus dat je het snel oppikt. We hebben voor alle typen projecten wel eens iets gemaakt en bouwen voort op de kennis die we hebben. Alles ontwikkelt en vernieuwt zich, maar bijvoorbeeld het concept en idee achter warmtepompen is bekend. Bij het bijblijven hebben we als bedrijfsbureau een belangrijke rol. We zijn met z’n drieën. Als team zorgen we dat we de vereiste kennis hebben, of weten waar we die kunnen vinden. Zo kunnen we onze monteurs verder helpen. We dragen de kennis onder andere over tijdens kennissessies. En we zorgen voor trainingen buiten de deur. E- en w monteurs gaan bijvoorbeeld samen naar een cursus van een leverancier van warmtepompen.”

Integraal werken

Kortom: Bos ziet veel meerwaarde in het integrale werken: “Dat begint al bij het aanbieden van projecten. We zitten in zonnestroom, installatiebouw, warmtewisselaars, zorgen voor een optimale samenwerking van componenten, passen energiemanagement. Dat is hartstikke leuk en dat brengen we over op onze klanten. Die zien de meerwaarde.”

 

Gerelateerde visie-artikelen over de energietransitie en verduurzaming van de gebouwde omgeving:

Reageer op dit artikel