nieuws

Zijn zonnepanelen meeverzekerd tegen schade of diefstal?

energie

Zijn zonnepanelen meeverzekerd tegen schade of diefstal?

Staat de opstalverzekering borg voor schade door storm of hagel aan zonnepanelen? En wat te doen bij diefstal? Het AVROTROS-programma Radar zocht het uit.

 

Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op platte daken en schuine daken worden doorgaans op verschillende manieren vastgezet. Zonnepanelen op een plat dak worden bijna nooit vastgemaakt, omdat er dan schade aan het dak zou kunnen ontstaan, met lekkage als gevolg

 

Montage van invloed

Radar belde met een aantal verzekeringsmaatschappijen. Het blijkt dat wanneer panelen aan de eigen woning zijn vastgemaakt, ze in de regel onder de opstalverzekering vallen. Dan horen ze bij het onroerend goed. Dat is echter niet bij elke verzekering het geval. Volgens Radar is soms de manier van montage van invloed op de dekking.

 

Aard- en nagelvast

Vastgeklikt of vastgeschroefd kan tot een andere dekking leiden. “De term die gehanteerd wordt, is ‘aard– en nagelvast’. De verzekeraars die wij spraken verwezen naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Niet elke verzekeraar heeft standaard zonnepanelen gedekt in de opstalverzekering.”

 

Diefstal

Zonnepanelen op platte daken, al dan niet verzwaard met ballast – zoals tegels – zijn dus niet ‘aard– en nagelvast’ verankerd. Dat kan nadelig zijn voor de dekking. Daarnaast wordt het voor dieven eenvoudiger gemaakt.  Bovendien is het dan moeilijk en vermoedelijk onmogelijk om braakschade aan te tonen. Radar adviseert bij de verzekeringsmaatschappij na te gaan hoe zij omgaan met diefstal. Soms geldt de dekking bij diefstal pas geldt als de panelen op tenminste de tweede verdieping zijn geïnstalleerd.

 

Inboedelverzekering

Als huurder ben je niet de eigenaar van het pand, maar kun je wel de eigenaar van de zonnepanelen zijn.  In dat geval vallen de panelen onder een andere verzekering, zoals de inboedelverzekering. Ook hier geldt, zo concludeert Radar, controleer bij de verzekeraar naar de exacte condities.

 

Reageer op dit artikel