nieuws

“Alle huizen krijgen zonnepanelen en een thuisaccu”

energie

Erik de Leeuw, directeur van Solarwatt Benelux, voorspelt dat in 2025 alle huizen zijn voorzien van zonnepanelen en een thuisaccu.  En dat in 2050 alle huizen meer energie produceren dan dat ze verbruiken.

“Alle huizen krijgen zonnepanelen en een thuisaccu”

‘Het huis als energiecentrale’. Daar ging het over tijdens de lezing van Erik de Leeuw op de beurs Solar Solutions. De Leeuw behandelde de optimale integratie van zonnepanelen, warmtepompen, opslag en energiemanagement. “Over tien jaar vinden we het raar dat huizen nu zoveel energie van het net afnemen, zonder energie terug te leveren”, aldus De Leeuw. “Dan is het heel gewoon om zonnepanelen en een thuisaccu te hebben.”

Energietransitie

De overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, de  zogenoemde energietransitie, is volgens De Leeuw alleen mogelijk met inzet van opslagsystemen. “Anders ontstaan er problemen met het energienet.” Hij noemt energieopslag ‘de heilige graal.’ “In Nederland is energieopslag momenteel economisch niet voordelig. Salderen levert veel meer op. Maar we moeten toch naar die energietransitie en die is alleen te realiseren met opslagsystemen. Het is daarom belangrijk goed na te denken over de verschillende aspecten van energieopslagsystemen, zoals kwaliteit, levensduur en veiligheid.”

Gegevens uitwisselen & veiligheid

In de toekomst gaan woningen energie met elkaar uitwisselen. Dit vraagt om systemen die met elkaar kunnen communiceren.

Help de energietransitie vorm te geven

De Leeuw: “We moeten systemen op elkaar afstemmen en het monitoren en sturen van energiestromen naar verschillende gebruikers mogelijk maken.” Een ander aspect van ‘het huis als energiecentrale’ is de veiligheid van de systemen. “Hier is nog niet veel aandacht voor. Niet veel mensen realiseren zich dat systemen steeds meer verbonden zijn  met internet. Hoe veilig is dat? Zijn de systemen niet te hacken?’”

Acceptatie

De Leeuw ging tijdens zijn lezing ook in op de acceptatie van zonnepanelen. “Vinden we het wel mooi? Durf de discussie aan te gaan. Maak het mooi en help zo de energietransitie vorm te geven!”

Solar Solutions was 22 en 23 maart in Expo Haarlemmermeer. Solarwatt toonde op zijn stand onder andere een nieuwe generatie high power glas-glas zonnepanelen van 300 Wp en de thuisaccu MyReserve. 

Reageer op dit artikel