nieuws

Kosten installaties zonnepanelen blijven sterk dalen

energie

De daling van de kosten van installaties met zonnepanelen gaat onverminderd door. Groter is goedkoper.

Kosten installaties zonnepanelen blijven sterk dalen

Dat blijkt uit onderzoek van GTM Research. Analist Ben Gallagher voorspelt dat in 2022 de kosten van zonnepanalen-installaties wereldwijd met zo’n 27 procent gedaald zijn. Dat is bijna 4,5 procent per jaar.

 

Omvormers en trackers

Het blijken niet alleen de zonnepanelen die onderhevig zijn aan prijsdalingen. Ook de kosten voor andere onderdelen dalen, zoals die voor omvormers en trackers. Bovendien verdwijnen volgens Gallagher door marktwerking de prijsverschillen van de diverse componenten in de verschillende landen wereldwijd.

 

Installatiekosten pv-systeem

Wat dan uiteindelijk resteert zijn de zogenoemde zachte kosten (soft costs), ofwel alle kosten die niet met de hardware te maken hebben. Denk aan installatiekosten, kosten voor vergunningen, belastingen, logistieke kosten, bedrijfskosten van de pv-leveranciers, enzovoort. Die kosten tellen samen al snel op tot zo’n 65 % van een pv-systeem.

Lage arbeidskosten

In India zijn de zogeheten zachte kosten het laagst over de hele wereld. De kosten van een professioneel (utility) pv-park liggen daar rond de 65 dollarcent per Watt. Dat is ongekend laag en heeft vooral met de lage arbeidskosten te maken. Zelfs in China zijn de kosten per Watt ongeveer 11 dollarcent hoger.

 

Goede componenten

Gallagher waarschuwt voor schadelijke bijeffecten in de race naar lage prijzen, zoals het gebruik van kwalitatief minder goede componenten en slecht geconstrueerde en gemonteerde installaties. Dat heeft uiteraard direct gevolgen voor de levensduur en het rendement op de investering.

 

Laagste kosten

Japan heeft te maken met de hoogste kosten, ongeveer 2,07 dollar per Watt. Zware windstoten, aardbevingen en erosie van berghellingen vergen hoge arbeids- en installatiekosten. Voor wat betreft West-Europa blijken in Engeland blijken de laagste kosten genoteerd te worden. Dat zou te maken hebben met de brede acceptatie en toepassing van string inverters, die nog een paar cent van de prijs per Watt schaven.

Groter is goedkoper

Hoe groter het systeem hoe lager de prijs per Watt. Volgens cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kost in Nederland een systeem van zes panelen inclusief installatie bijvoorbeeld 1,94 euro per watt-piek, terwijl een systeem van achttien panelen slechts 1,62 euro per watt-piek kost. Volgens de voorlichter maken installatiekosten zo’n 12 tot 20 procent uit van de totale kosten. Maar ook hier geldt: hoe groter het systeem, hoe lager het bedrag per Watt.

 

Verder Lezen

Zonnestroom staat op keerpunt
Initiatief voor 100.000 zonnepanelen op huurwoningen
Grootste drijvende zonnepark ligt op ondergelopen kolenmijnen

 

 

 

Reageer op dit artikel