nieuws

Alliander installeert publiek gelijkstroomstation

energie

Netwerkbedrijf Alliander installeert vandaag het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa.

Alliander installeert publiek gelijkstroomstation

Het station vormt het hart van het toekomstige gelijkstroomnet op het Lelystad Airport Businesspark en het nieuwe Lelystad Airport.

Stroom opwekken en delen

Het station gaat aangesloten bedrijven stroom bieden voor hun bedrijfsinstallaties en –toepassingen, die op gelijkstroom werken. Ook kunnen de aangesloten bedrijven stroom opwekken en delen zonder tussenkomst van het reguliere wisselstroomnet.

Energietransitie

Alliander wil met dit deze pilot onderzoeken in hoeverre een publiek gelijkstroomnet een aanvulling kan bieden op het reguliere wisselstroomnet. Ook wordt onderzocht welke rol het net kan spelen in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Er wordt gekeken naar de techniek, de werking, de veiligheid en de verwachte besparingen van gelijkstroom. Verder kijkt Alliander hoe lokale netbalancering eruit ziet als klanten zelf stroom opwekken, gebruiken en delen.

Gelijkstroom

Alliander verwacht dat klanten meer behoefte krijgen aan gelijkstroom, omdat de meeste bedrijfstoepassingen al op gelijkstroom werken. Door deze pilot hoopt Alliander een bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling over gelijkstroom.

Reageer op dit artikel