nieuws

Zonnecellen leveren 54% meer energie uit geconcentreerd zonlicht

energie

Zonnecellen leveren 54% meer energie uit geconcentreerd zonlicht

De zogeheten concentrating photovoltaics leveren volgens onderzoekers ongeveer 54 procent meer energie dan standaard zonnepanelen.

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit hebben in een tweedaagse test een efficiëntie bereikt van 30% en genereerde daarmee ongeveer 54 procent meer energie dan met een standaard commercieel silicium zonnepaneel onder dezelfde condities mogelijk zou zijn.

 

Zonnecel met lenzen

Doel is een zonnepaneel te creëren in de vormfactor van een traditioneel paneel, maar dan met een veel hogere efficiëntie. Daartoe gebruiken de onderzoeker een zogeheten multi-junction (gevoelig voor meer golflengtes, red.) zonnecel van ongeveer een halve vierkante millimeter. De zonnecel wordt met behulp van lenzenmatrix optimaal naar de zon gericht, waardoor het zonlicht tot meer dan 600 keer geconcentreerd is.

Geconcentreerd zonlicht

Het systeem is op twee zonnige dagen getest van zonsopgang tot zonsondergang, naast een commercieel beschikbare silicium zonnecel. De onderzoekers noteerden een efficiëntie van 30 procent en 54 procent meer geproduceerde energie ten opzichte van de silicium zonnecel. De onderzoekers voegden daaraan toe dat indien de cel met geconcentreerd zonlicht gekoeld zou worden, er zelfs 73 procent meer energie zou worden opgewekt.

Reageer op dit artikel